Se pare că fenomenul falsificării pe piața brânzeturilor este unul extrem de răspândit, arată datele controalelor efectuate la începutul acestui an de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Peste 17 de tone de brânză au fost confiscate de către inspectorii autorității.
Potrivit vicepreședintelui ANSVSA, Dănuț Păle, în multe cazuri s-a constatat că producătorii nu respectau ceea ce scria pe eticheta produselor.
”Tot aici, în studio, am declarat că o să avem o acțiune pe lapte și produse din lapte. S-a desfășurat pe o perioadă de două luni și trebuie să vă spun cu tristețe că am constatat foarte multe neconformități. Vreau să vă spun că s-au confiscat peste 17 tone de brânză, de la producători și de la rețeaua comercială. Am mers absolut peste tot”, a precizat Dănuț Păle pentru AGRO TV.
Potrivit reprezentantului ANSVSA, au fost situații în care s-a constatat că brânza de capră sau de oaie erau făcute, de fapt, din lapte de vacă.
”În loc să fie brânză de capră, specia era, de fapt, vacă. Brânza de oaie era din lapte de oaie amestecat cu lapte de vacă. (…) Au fost unități închise, sancțiunile au depășit 2,5 milioane de lei. Este dureros că încă avem procesatori care nu înțeleg că trebuie să ne respectăm unii pe ceilalți. (…) Pe lângă celelalte probleme de depozitare, de trasabilitate, din punctul meu de vedere cele mai grave probleme au fost legate de această falsificare a produsului. Sper ca până la urmă, la nivel european, să se defineacă foarte clar, pentru că este o problemă care se duce în zona penalului”, a mai subliniat Dănuț Păle, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.