TRADERII DE CEREALE ROMANI SUNT DEZAVANTAJATI IN PRIVINTA FINANTARII

589

Traderul de cereale Sergiu Gorban, proprietarul com­paniei Transylvania Invest din judeţul Arad, spune că finan­ţarea bancară a devenit tot mai scumpă din cauza creş­terii ROBOR, ceea ce îl dezavantajează faţă de competitorii străini.

„Nu suntem pe picior de egalitate cu ceilalţi traderi, care se pot împumuta cu dobânzi de maximum 2%. La noi costurile de finaţare ajung până la 5%“, a spus tra­derul Sergiu Gorban, care conduce un buiness de 25 mil. euro din comerţul cu cereale. „Ungurii se împrumută cu 2%. Nu cred că România e mai riscantă decât Ungaria.“

Consiliul Concurenţei, instituţia de stat care veghează la respectarea Legii concurenţei, şi-a propus să afle de ce băncile din România oferă servicii bancare mai scumpe pe plan naţional decât în alte ţări din UE, o investigaţie pe care o va finaliza în prima jumătate a acestui an.

Transylvania Invest a tranzacţionat 160.000 de tone de cereale anul trecut, 90% din marfă ajungând în fa­bri­cile de procesare din Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia, Elveţia, Italia şi Serbia. Piaţa comerţului cu cereale din România se ridică la 5,4 mld. euro. Cei mai mari jucători din sector sunt tra­derii internaţionali ADM (SUA), Ameropa (Elveţia) şi Cargill (SUA). (sursa: zf.ro)