Tradițiile românești nu mor! Cum plănuiește o tânără să reînvie arta olăritului

Tradițiile românești nu mor! Cum plănuiește o tânără să reînvie arta olăritului

Tradiția olăritului ar putea reînvia la Buzău. Stabilită de câțiva ani la Colți, o tânără din București are în plan înființarea unei școli de olărit. Acolo ar putea fi prelucrate obiecte din ceramică, promovate ulterior ca brand local.

Iulia Sîrbu este stabilită de patru ani la Colți, iar anul trecut a inițiat Centrul de Artă Aluniș. După ce a văzut cât de mult sunt căutate tradiție de turiști și, din păcate, uitate să fie puse în valoare de localnici, tânăra din Colți a decis să reînvie obiceiurile locului. Astfel, pentru 2021, Iulia Sîrbu are în plan deschiderea unei școli de olărit.

”Deși în privința olăritului, al ceramicii, Buzăul are o tradiție milenară, centrele de ceramica de aici, din păcate acum sunt stinse ca activitate. Soluția noastră: Școala de olărit de la Colți”, spune Iulia Sîrbu.  

Proiectul tinerei va consta în înființarea unui atelier, deschis ca spațiu de lucru artiștilor în regim de rezidență și școală.

”Aici vom oferi cursuri, workshop-uri, ateliere vizitatorilor și copiilor. Artiștii ceramiști români vor putea crea, lucra și transmite mai departe doritorilor arta olăritului și ceramicii în ansamblu”, a spus Iulia.

Visul tinerei merge mai departe și își propune ca în câțiva ani obiectele făcute la Colți să poate deveni un brand local.

”Sperăm ca în câțiva ani să putem vorbi cu mândrie despre “ceramica de Colți”. În acest sens lucrăm la recrearea unei linii identitare a patrimoniului cultural local, documentat, în privința ceramicii, proiect derulat în parteneriat cu Muzeul Județean Buzău și care va reprezenta “baza de lucru” a tot ce se va crea la Colți. Dorim ca acest loc să devina un obiectiv turistic în sine. Obiectele de arta care se vor crea aici vor fi promovate împreună cu moștenirea local culturală printr-o serie de expoziții în țară, în mediu online și introduse în circuitul comercial”, a explicat Iulia Sârbu.

Școala va funcționa într-o casă veche de la Colți care este în curs de amenajare .

”Spațiul destinat centrului de olărit este o casa pe drumul principal Colți – Aluniș. Renovările necesare sunt ample, de consolidare, renovare, extindere. In plan avem construirea unei bucătării de vara și a un atelier de olărit în aer liber, cât și a unui foișor pentru ateliere creative. Casa după renovări ar trebui să fie dotată cu 2 dormitoare (cu bai separate), un atelier de olărit de interior și o bucătărie complet utilata”, a explicat fondatorul Centrului Aluniș Art.

Iulia Sîrbu face apel la toți cei care doresc să ajute la amenajarea acestei școli o poate face printr-o donație de orice fel, materiale de construcție sau sume de bani, iar în schimb  va primi cursuri gratuite la școala de olărit, un weekend alături de artiști la Colți, sau o săptămână în prima tabăra de olărit.