Rodul pământului a cerut întotdeauna sacrificii enorme din partea truditorilor în agricultură și nu de puține ori prețul plătit a fost chiar viața. Iar când agricultura se face în condiții de război, riscurile pentru a se produce o asemenea tragedie sunt cu atât mai mari.
Un fermier din comuna ucraineană Krasnopillea, aflată la graniţa cu Rusia, un fermier a sărit cu tractorul în aer după ce a trecut peste o mină aflată pe câmpul de pe care se dusese să-și adune recolta, transmite trimisul special al AGERPRES în Ucraina, Cristian Lupaşcu.
Multe dintre terenurile agricole din zonele de Nord şi Nord-Est ale Ucrainei continuă să rămână nelucrate, pentru că au fost minate.
Așa s-a întâmplat și în regiunea ucraineană Sumî, care are graniţă comună de peste 500 de kilometri cu trei regiuni ruseşti: Breansk, Kursk şi Belgorod.
Pe 24 februarie 2022, cea mai mare parte a regiunii Sumî a fost ocupată de forţele militare ruse, care însă s-au retras pe 4 aprilie, lâsând, însă, în urma lor câmpuri întregi minate.
Autoritățile au încercat pe cât posibil să-i avertizeze pe fermieri asupra riscurilor, montând la marginea multor suprafeţe agricole plăcuţe de atenționare cu mesajul „Pericol! Mine!”.
Și totuși, nevoia de hrană și chemarea pământului i-au determinat pe mulți fermieri să-și asume riscurile.
„Unul din fermierii noştri, fost deputat în consiliul comunal, a decedat, fiind aruncat în aer, în momentul în care îşi aduna recolta”, povestește primarul Iurie Iaremciuc despre tragedia petrecută pe raza comunei Krasnopillea, aflată lângă granița cu Rusia.
Autorităţile din Krasnopillea au cerut sprijin pentru deminarea terenurilor, atât pentru a evita înregistrarea de victime, cât şi pentru a se putea relua lucrările agricole, atât de necesare susţinerii economiei locale.
Potrivit AGERPRES, pe lângă agricultură, regiunea ucraineană Sumî avea o economie bazată în special pe industria producătoare de îngrăşăminte chimice şi utilaje agricole.