În următoarele luni, trei elemente vor fi esențiale pentru piața cerealelor

6
Despre piața cerealelor, experții de la US Commodities sunt de părere că 2023 este anul în care suntem cufundați în incertitudine pentru grâu și porumb. Potrivit acestora, în următoarele luni, trei elemente vor fi esențiale pentru evolutia preturilor cerealelor.

Pe piața cerealelor, de la Bursa de Valori din Chicago până la Euronext, prețurile au revenit la nivelul de dinainte de război, mai exact sub 300 de euro pe tonă.

Porumbul a fost chiar înaintea grâului pe piețele europene, săptămana trecută, semn de rezistență din partea acestei cereale galbene, într-un context al incertitudinilor din Europa.

Din această „atenuare relativă” a șocurilor inflaționiste din 2022 – care dublase prețurile la grâu și le triplase pe cele ale îngrășămintelor – rezultă o situație „ artificial liniștitoare”, cel puțin asta crede cercetătorul Sébastien Abis, autorul cărții „Geopolitică grâului”.

Factura globală a importurilor de alimente a crescut pentru țări ca: Egipt, Nigeria și Sudan.

Războiul din Ucraina, o superputere agricolă, a refăcut jocurile pe piața mondială a cerealelor. Țara a pierdut un sfert din suprafața cultivată, producția de cereale scăzând cu 40% în 2022.

Deschiderea de noi rute terestre către Europa și, mai ales, a unui coridor maritim – care a permis a peste 20 de milioane de tone de produse agricole să părăsească porturile ucrainene de la 1 august 2022, a ușurat situația pentru statele importatoare, dar recesiunea a menținut piețele volatile.

Pentru 2023, „suntem înecați în incertitudine pentru grâu și porumb”, subliniază Dax Wedemeyer, de la US Commodities.

În special, producția de porumb este analizată într-un context de scădere a ofertei mondiale din cauza „vremii foarte uscate” din Vestul Mijlociu American și  din Argentina  dar și a incertitudinilor cu privire la capacitățile de producție ale Ucrainei (al patrulea exportator înainte de război).

În următoarele luni, trei elemente vor fi esențiale pentru piața cerealelor

În următoarele luni, trei elemente vor fi esențiale, potrivit experților.

În primul rând, rolul Turciei „care a fost esențial pentru acordul asupra coridorului, dar care și-ar putea reorienta prioritățile pe agenda să internă” după cutremur și înainte de alegerile programate pentru mai.

Al doilea punct de atenție este „comportamentul Chinei”, care își redeschide economia și va cântări cererea globală.

Cel de-al treilea element este riscul climatic. „Dacă ne-am confruntă cu un accident climatic într-o țară exportatoare majoră, am avea nevoie și mai mult de Rusia, care are astăzi 30% din stocurile de grâu ale lumii”, este opinia analiștilor de piață.

De la Războiul Rece, nu am mai experimentat o asemenea tensiune

Din toate aceste motive, piața rămâne febrilă, crede Edward de Saint-Denis, broker la Plantureux & Associés. „De la Războiul Rece, nu am mai experimentat o asemenea tensiune. Dacă acest coridor nu este reînnoit, va exista, deocamdata, un impact moderat asupra aprovizionărilor, dar am putea retrăi  scenariul fricii pe care l-am trăit în primăvara trecută”.