Trovanții de la Ulmet o iau la vale! Autoritățile sunt în alertă!

1

Două roci de peste o tonă fiecare, care fac parte din ansamblul Trovanții de la Ulmet, din comuna Bozioru, riscă să se prăbușească, fiind un pericol pentru turiștii care ajung la obiectivul turistic aflat în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului.

Anunțul a fost făcut chiar de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care a explicat că în zonă s-au luat deja primele măsuri, imediat după ce a primit sesizări de la Asociația Ținutului Buzăului, dar și de la vizitatorii care au ajuns la Bozioru.

Este vorba despre mai multe indicatoare pe care scrie „Atenție, risc de prăbușire” și care au fost montate atât pe traseul ce duce către trovanți, cât și în apropierea celor două pietre masive care riscă să se desprindă de sol și să o ia la vale.

Sursa foto: CJ Buzău

„De vineri de când am fost informaţi, am fost în teritoriu, am pus semnele respective, indicatoare. Cauzele sunt simple, naturale: eroziune, vânt, mişcări tectonice”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Potrivit primarului din comuna Bozioru, Valentin Grigore, este vorba despre primii doi trovanți, unul având o greutate de peste o tonă și jumătate, iar celălalt de două tone, care se află chiar în buza căii de acces, pe drumul ce duce, în sus, către ceilalți trovanți.

În acest context, susțin specialiștii din cadrul Asociației Ținutul Buzăului, cel mai bine ar fi ca acolo să fie amenajată o altă cale de acces către obiectivul turistic, tocmai pentru ca vizitaorii să nu se mai deplaseze pe direcția în care ar putea să o ia la vale cei doi trovanți.

Acesta ar fi practic pasul doi, după montarea indicatoarelor de avertizare a turiștilor, iar pasul trei ar fi stabilizarea trovanților. Pentru asta au fost chemați în zonă mai mulți specialișlti.

„Încercăm soluţia cea mai bună pentru cetăţeni, pentru zonă să-i salvăm. Vom vedea expertiza celor care sunt de specialitate, vedem costurile, mai ales că este o zonă greu accesibilă cu utilaje”, a mai spus Neagu.

Pe de altă parte, autoritățile județene atrag atenția vizitatorilor care ajung la Trovanții de la Ulmet să evite să se mai apropie de rocile masive, să nu se mai sprijine de ele și, mai ales, să nu se mai urce pe ele.

„Dacă am avea cultura aceasta, sunt destul de stâncoase, poate să pice o piatră, este bine să fii atent la anumite aspecte măcar la 2-3 metri de obiectiv. Riscul cel mai mare ăsta este”, a spus Petre Emanoil Neagu.

„Ce se întâmplă acum nu-i ceva ieșit din comun, nu-i motiv de panică. Vrem să ne aisgurăm că nu va fi niciun risc pentru vizitatori. Cel mai mare risc vine de la vizitatori, pentru că se urcă pe trovanți și fac selfie”, susțin specialiștii din cadrul Geoparcului UNESCO.