TULCEA SCOATE LA LICITATIE CONCESIUNI AGRICOLE LA PADINA SI SIREASA

503

A trecut aproape un an de când au expirat o parte dintre contractele de concesiune ale firmelor Anglo Rom, Delta Rom și Agrodelta Sireasa din amenajările agricole Pardina și Sireasa iar Consiliul Județean Tulcea se pregătește să demareze procedurile pentru scoaterea la licitație a contractelor de concesiune pentru respectivele terenuri.

Situația amenajărilor Pardina și Sireasa a fost mult timp nesigură, în special din cauza problemelor create de către concesionari, care nu au vrut să acccepte încetarea contractelor la data prevăzută. Astfel, deși cele trei firme au fost notificate anul trecut cu o lună înainte de încetarea contractelor și, apoi, la data încetării acestora au fost notificate să elibereze terenurile și să le predea libere de sarcini concedentului, concesionarii au inițiat o serie de litigii în justiție, cu speranța că vor putea să exploateze în continuare respectivele suprafețe agricole. Aceste litigii au pus Consiliul Județean în imposibilitatea de a demara mai devreme procedurile de licitație, bugetul județean pierzând sume importante.

În 1997 și 1998,

atunci când s-au negociat contractele de concesiune pentru respectivele terenuri agricole, situația era diferită de cea de azi. Nu existau subvenții agricole, terenurile nu mai fuseseră lucrate de multă vreme, iar agricultorii nu se înghesuiau să concesioneze terenuri considerate greu de lucrat, în ciuda faptului că amenajările agricole din Delta Dunării au reputația unor terenuri mănoase. În timp, însă, agricultura din Deltă a devenit o afacere bănoasă, mai ales din momentul în care România a început să acorde subvenții după modelul european. A fost o afacere bănoasă, însă, numai pentru concesionari, căci redevențele plătite către CJ nu au crescut, iar beneficiile aduse județului au fost minime. Mai mult, în 2003, Agrodelta Sireasa, care aparținea statului român, a fost privatizată, încăpând pe mâna unui aventurier pus pe căpătuială, care, în ultimii 15 ani n-a făcut decât să provoace pagube comunității locale, având drept unic scop propriul profit.

După 2012, anul în care

s-a schimbat conducerea Consiliului Județean, au existat mai multe încercări de renegociere a redevențelor pentru cele mai mari suprafețe agricole concesionate de către CJ. Agrodelta Sireasa a exclus de la bun început posibilitatea măririi redevențelor, însă Delta Rom și Anglo Rom au acceptat să negocieze până în momentul în care s-au hotărât că, totuși, au mai mult de câștigat dacă bagă banii în buzunar în loc să dea mai mult Consiliului Județean.

Totuși, concesioanrii știau foarte bine că le expiră contractele în 2017 și 2018, dar s-au bazat mereu pe clauza care spune că, la finalizarea contractelor, acestea pot fi prelungite cu încă 10 ani. Clauza există, e drept, dar ea prevede prelungirea contractelor doar cu acordul scris al ambelor părți. Ori, după 20 de ani în care a fost ignorat, luat peste picior și târât prin tribunale, Consiliul Județean nu avea cum să fie de acord cu prelungirea contractelor unor concesionari de rea-credință.

Pentru cele 32.196,61 de hectare

de terenuri agricole concesionate de către Consiliul Județean, se încasau, până anul acesta, redevențe în valaore totală de 3.748.791,77 de lei. Suma este mult prea mică în raport cu prețurile pieței. Prin modificarea HCJ Tulcea nr 90/2009, consilierii județeni au stabilit, pentru viitoarele concesiuni, o redevență minimă de 1.000 de kilograme de grâu la hectar. Cum prețul mediu al grâului pe bursele europene a fost, anul acesta, de 184 de euro/tonă, numai cele 11.918 de hectare din amenajarea Pardina care vor fi scoase la lictație în curând ar aduce în bugetul județean 2.192.912 de euro, respectiv 10.087.395 de lei. Asta, în condițiile în care prețul nu va crește la licitație. Așadar, doar o treime dintre terenurile deținute în proprietate publică de către CJ Tulcea ar aduce la buget redevențe de aproape trei ori mai mari decât în prezent.

Poiectele de hotărâri

care prevăd demararea procedurilor de licitație pentru concesionarea terenurilor din amenajările Pardina și Sireasa vorbesc și despre o clauză de suspensiune, noii concesioanri care ar câștiga licitațiile urmând a intra în posesia terenurilor de-abia în momentul în care se vor fi finalizat litigiile din justiție, iar CJ Tulcea va putea semna noile contracte.

De asemeni, în conformitate cu modificările aduse HCJ Tulcea 90/2009, la licitație nu vor putea participa nici firme care au litigii cu Consiliul jduețean și nici firma care nu ar respectat clauzele contractelor de concesiune anterioare. În această situație se află toți cei trei mari concesionari din Deltă: Delta Rom, Anglo Rom și Agrodelta Sireasa, care, folosind substanțe chimice (îngrășăminte, pesticide și semințe tratate chimic), au încălcat clauzele contractuale care prevedeau practicarea unei agriculturi ecologice pe terenurile concesionate de la CJ. Din această cauză, toate cele trei firme au fost date în judecată de către Consiliul Județean în anul 2016, în scopul rezilierii contractelor. Procesele sunt încă în desfășurare, dar CJ Tulcea a vut câștig de cauză în câteva dintre ele, în faza de fond.

Anul acesta,

Consiliul Județean Tulcea nu a încasat niciun ban din redevențe pentru terenurile ale căror contracte de concesiune au expirat anul trecut. Deși concesionarii au refuzat să părăsească terenurile, ba chiar au înființat culturi și le-au și recoltat, CJ Tulcea nu putea accepta plata redevențelor, pentru că acest lucru ar fi însemnat că acceptă dreptul concesionarilor de a folosi în continuare respectivele terenuri. Concesionarii, la rândul lor, nu au încasat subvenții pentru terenurile respective, neputând dovedi că au dreptul de a le folosi, deși le-au folosit. Această situație se va regla, probabil, tot în instanță.

Demararea procedurilor

pentru organizarea licitațiilor este un semn bun, existând speranța că măcar anul viitor bugetul Consiliului Județean va benefica de bani din concesionarea celor mai mari suprafețe agricole. Între timp, concesionarii exercită diverse presiuni și fac încercări disperate de a-și menține profiturile. Dar despre acest lucru, în numărul de mâine.