Turcia ar putea pierde suprematia mondiala in ceea ce priveste exporturile de faina de grau

523

Exportatorii turci de făină vor avea de suferit dacă disputa cu Rusia nu se va soluționa.

Turcia, cel mai mare exportator mondial de făină, va fi nevoită să plătească mai mult pentru importurile de grâu dacă disputa comercială cu Rusia nu se va soluționa în curând, informează Bloomberg.

Turcia depinde de grâul din Rusia însă recent autoritățile de la Ankara au impus restricții pentru importul unor produse alimentare rusești, ca reacție la o măsură similară adoptată de Moscova. Pentru a înlocui grâul din Rusia, Turcia va fi nevoită să se îndrepte spre alți furnizori și va plăti prețuri mai mari, a declarat Ivan Vikoulov, partener la firma de trading cu cereale Quorum Capital Ltd.

Restricțiile comerciale vor provoca pierderi ambelor țări, a declarat săptămâna trecută premierul rus Arkady Dvorkovich, care urmează să se întâlnească marțea viitoare cu omologul său turc Mehmet Simsek.

Dacă producătorii de făină din Turcia vor transfera costurile suplimentare către clienți, aceasta ar putea afecta exporturile de făină ale acestora, care le aduc aproximativ un miliard de dolari pe an, estimează Faik Genc, director la firma de consultanță AgriPro Ltd. Prelungirea disputei comerciale va fi dăunătoare și pentru Rusia pentru că exportatorii ruși se bazează pe piața din Turcia, al doilea mare cumpărător de grâu rusesc, iar fermierii ruși se chinuie să scape de recolta consistentă de anul trecut.

Pentru a acoperi golul lăsat de Rusia, Turcia ar putea să se îndrepte spre Ucraina, un alt mare producător de grâu din zona Mării Negre. Problema este că Ucraina nu cultivă o cantitate suficientă de grâu de calitate ridicată solicitat de producătorii turci de făină. Firmele preferă un grâu cu un conținut de proteine de cel puțin 12,5% din care să producă făină pe care să o vândă peste hotare, subliniază Volodymyr Slavinskyy, trader la Nibulon.

În plus, pentru a crește livrările către Turcia, Ucraina va trebui să se bazeze mai mult pe porturile sale mici. Multe porturi turcești sunt adecvate pentru navele mici care pleacă din porturile rusești de la Marea Azov. În schimb, majoritatea exporturilor de grâu ale Ucrainei pleacă pe navele mari din porturile adânci de la Marea Neagră.

În perioada iulie 2016—februarie 2017, Turcia a cumpărat 27.000 de tone de grâu din Ucraina comparativ cu aproximativ două milioane de tone din Rusia, arată datele furnizate de UkrAgroConsult și guvernul rusesc.

“Este o chestiune de logistică” subliniază Nikolay Gorbachov, președintele Ukrainian Grain Association, precizând că aproximativ 95% din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt transportate de nave mari din porturi adânci, comparativ cu 50% în cazul Rusiei.