Ucraina vreo o nouă rută pentru cereale prin România, pentru a ocoli Polonia

2

Ucraina plănuiește o nouă rută pentru cereale, prin România și apoi pe Dunăre, după ce fermierii polonezi au blocat granița terestră cu Uniunea Europeană, informează Bloomberg.

„Planificăm transportul de containere prin Dunărea superioară, deoarece România este mai previzibilă decât granița cu Polonia”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Dunărea a devenit o cale prioritară pentru exporturile de cereale ale Ucrainei după ce Rusia a părăsit anul trecut acordul susținut de ONU pentru coridorul cerealelor din Marea Neagră. Cu toate acestea, o cantitate semnificativă de cereale circulă și pe calea ferată și rutieră prin UE, însă fermierii polonezi, care protestează de mai multe zile împotriva ceea ce numesc o pătrundere necontrolată de produse alimentare ucrainene pe piața internă, blochează în momentul de față o rută cheie.

În aceste condiții, Kievul pregătește o nouă rută pentru cereale ce va merge de la portul maritim ucrainean Izmail până la Constanța, apoi pe Dunăre spre țările din Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa: E OFICIAL! Cifrele înaintate de MADR cu privire la importurile de cereale din Ucraina