
Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice. Obiectivul său general este de a spori producția și consumul de produse ecologice, de a atinge 25% din suprafața agricolă în agricultură ecologică până în 2030, precum și de a crește semnificativ acvacultura organică.
Producția ecologică vine cu o serie de beneficii importante: câmpurile organice au cu aproximativ 30% mai multă biodiversitate, animalele de crescătorie ecologică se bucură de un grad mai bun de bunăstare a animalelor și iau mai puține antibiotice, fermierii organici au venituri mai mari și sunt mai rezistenți, iar consumatorii știu exact primesc grație siglei organice a UE. Planul de acțiune este în concordanță cu acordul verde european și cu strategiile Farm to Fork și biodiversitate.
Planul de acțiune este conceput pentru a oferi sectorului organic deja în creștere rapidă instrumentele potrivite pentru a atinge obiectivul de 25%. Acesta propune 23 de acțiuni structurate în jurul a trei axe – creșterea consumului, creșterea producției și îmbunătățirea în continuare a durabilității sectorului – pentru a asigura o creștere echilibrată a sectorului.
Comisia încurajează statele membre să elaboreze planuri naționale de acțiune ecologică pentru a crește cota lor națională în agricultura ecologică. Există diferențe semnificative între statele membre în ceea ce privește ponderea terenurilor agricole în prezent în agricultura ecologică, variind de la 0,5% la peste 25%. Planurile naționale de acțiune organică vor completa planurile strategice naționale ale PAC, prin stabilirea măsurilor care depășesc agricultura și ceea ce este oferit în cadrul PAC.
Promovează consumul
Consumul în creștere de produse ecologice va fi crucial pentru a încuraja fermierii să se transforme în agricultură ecologică și astfel să le crească profitabilitatea și rezistența. În acest scop, Planul de acțiune propune mai multe acțiuni concrete care vizează creșterea cererii, menținerea încrederii consumatorilor și apropierea alimentelor ecologice de cetățeni. Aceasta include: informarea și comunicarea despre producția ecologică, promovarea consumului de produse ecologice, stimularea unei utilizări mai mari a produselor organice în cantinele publice prin achiziții publice și creșterea distribuției produselor ecologice în cadrul sistemului școlar al UE.
Acțiunile vizează, de asemenea, de exemplu, prevenirea fraudei, creșterea încrederii consumatorilor și îmbunătățirea trasabilității produselor ecologice. Sectorul privat poate juca, de asemenea, un rol semnificativ, de exemplu, recompensând angajații cu „verificări biologice” pe care le pot folosi pentru a achiziționa alimente organice.
Creșteți producția
În prezent, aproximativ 8,5% din suprafața agricolă a UE este cultivată în mod organic, iar tendințele arată că, odată cu rata actuală de creștere, UE va ajunge la 15-18% până în 2030. Acest plan de acțiune oferă setul de instrumente pentru a face un impuls suplimentar și a ajunge la 25% .
În timp ce Planul de acțiune se concentrează în mare măsură pe „efectul de atracție” al cererii, politica agricolă comună va rămâne un instrument cheie pentru susținerea conversiei. În prezent, aproximativ 1,8% (7,5 miliarde EUR) din PAC este utilizat pentru a sprijini agricultura ecologică. Viitoarea PAC va include ecosisteme care vor fi susținute de un buget de 38 – 58 miliarde EUR, pentru perioada 2023 – 2027, în funcție de rezultatul negocierilor PAC. Ecosistemele pot fi implementate pentru a stimula agricultura ecologică.
Dincolo de PAC, instrumentele cheie includ organizarea de evenimente de informare și rețea pentru schimbul de bune practici, certificare pentru grupuri de fermieri, mai degrabă decât pentru persoane, cercetare și inovare, utilizarea blockchain-ului și a altor tehnologii pentru îmbunătățirea trasabilității, creșterea transparenței pieței, consolidarea locală și mică prelucrarea la scară, sprijinirea organizării lanțului alimentar și îmbunătățirea nutriției animalelor.
Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la producția ecologică, Comisia va organiza anual o „zi organică” a UE, precum și premii în cadrul lanțului alimentar ecologic, pentru a recunoaște excelența la toate etapele lanțului alimentar ecologic. De asemenea, Comisia va încuraja dezvoltarea rețelelor de turism organic prin „biodistricte”. „Biodistricte” sunt zone în care fermierii, cetățenii, operatorii turistici, asociațiile și autoritățile publice lucrează împreună pentru gestionarea durabilă a resurselor locale, pe baza principiilor și practicilor organice.
Planul de acțiune menționează, de asemenea, că producția de acvacultură organică rămâne un sector relativ nou, dar are un potențial semnificativ de creștere. Noile orientări viitoare ale UE privind dezvoltarea durabilă a acvaculturii UE vor încuraja statele membre și părțile interesate să sprijine creșterea producției ecologice în acest sector.
Îmbunătățiți sustenabilitatea
În cele din urmă, își propune, de asemenea, să îmbunătățească în continuare performanța agriculturii ecologice în ceea ce privește durabilitatea. Pentru a realiza acest lucru, acțiunile se vor concentra pe îmbunătățirea bunăstării animalelor, asigurarea disponibilității semințelor organice, reducerea amprentei de carbon din sector și reducerea la minimum a utilizării materialelor plastice, a apei și a energiei.
Comisia intenționează, de asemenea, să crească cota de cercetare și inovare (R&I) și să aloce cel puțin 30% din buget pentru acțiuni de cercetare și inovare în domeniul agriculturii, silviculturii și zonelor rurale pentru subiecte specifice sau relevante pentru sectorul organic.
Comisia va monitoriza îndeaproape progresele printr-o urmărire anuală cu reprezentanți ai Parlamentului European, ai statelor membre și ale părților interesate, prin rapoarte semestriale de progres și o revizuire intermediară.
Membrii colegiului
Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru acordul european european, a declarat: „Agricultura este unul dintre principalii factori care duc la pierderea biodiversității, iar pierderea biodiversității este o amenințare majoră pentru agricultură. Trebuie urgent să restabilim echilibrul în relația noastră cu natura. Acest lucru nu se confruntă singuri cu fermierii, ci implică întregul lanț alimentar.
Cu acest plan de acțiune, ne propunem să stimulăm cererea pentru agricultura ecologică, să ajutăm consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză și să sprijinim fermierii europeni în tranziția lor. Cu cât dedicăm mai mult teren agriculturii ecologice, cu atât este mai bună protecția biodiversității în acel teren și în zonele înconjurătoare. ”
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Sectorul organic este recunoscut pentru practicile sale durabile și utilizarea resurselor, oferindu-și rolul central în realizarea obiectivelor acordului verde. Pentru a atinge obiectivul de 25% din agricultura ecologică, trebuie să ne asigurăm că cererea determină creșterea sectorului, ținând seama în același timp de diferențele semnificative dintre sectoarele organice ale fiecărui stat membru. Planul de acțiune organic oferă instrumente și idei pentru a însoți o creștere echilibrată a sectorului. Dezvoltarea va fi susținută de politica agricolă comună, cercetare și inovare, precum și o cooperare strânsă cu actorii cheie la nivel comunitar, național și local. ”
Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Agricultura ecologică oferă multe beneficii mediului, contribuind la soluri sănătoase, reducând poluarea aerului și apei și îmbunătățind biodiversitatea.
În același timp, odată cu creșterea cererii mai rapidă decât producția din ultimul deceniu, sectorul organic aduce beneficii economice jucătorilor săi. Noul Plan de acțiune pentru agricultura ecologică va fi un instrument crucial pentru a stabili calea către atingerea obiectivelor de 25% din suprafața agricolă în cadrul agriculturii ecologice și a creșterii semnificative a acvaculturii organice consacrate în strategiile Biodiversitate și Ferma la furcă. În plus, noile orientări strategice pentru dezvoltarea durabilă a acvaculturii UE, care urmează să fie adoptate în curând de Comisie, vor promova în continuare acvacultura organică. ”