Scăderea prețurilor la cereale dă fiori de groază fermierilor, iar procesul pare a fi unul de durată, după cum explică specialiștii.
Contextul este speculat la maximum de China, cel mai mare importator mondial de grâne, care a profitat de scăderea prețurilor la cereale până la cel mai redus nivel din ultimii trei ani și a cumpărat în ultimele două săptămâni, de pe piaţa internatională, peste 20 de nave încărcate cu cereale furajere, informează Bloomberg, citată de AGERPRES.
Având în vedere că o navă transportă în medie 60.000 de tone de cereale, este vorba de achiziţii de peste 1,2 milioane de tone. Potrivit unor surse din din apropierea tranzacţiilor, este vorba de mari cantități de de porumb, sorg şi orz provenind de la mai mulți furnizori, inclusiv Ucraina şi SUA.
Conform informațiilor obținute pe surse de Bloomberg, printre achiziţiile Chinei se numără cel puţin 10 nave încărcate cu porumb din Ucraina, care urmează a fi livrate începând din martie şi până în luna mai, cel puţin cinci nave cu sorg din SUA, dar şi alte şase nave încărcate cu orz, cu livrarea în aceiaşi perioadă.
Scăderea prețurilor la cereale pe bursele internaționale coincide cu un moment în care preţurile cresc în China, ceea ce face ca achiziţiile din străinătate să fie şi mai atractive pentru statul asiatic.
Preţurile la cereale pe piaţa din China au crescut pe măsură ce autorităţile de la Beijing au decis să urgenteze procesul de acumulare de cereale pentru rezerva de stat, în ideea de a susţine piaţa internă până la plantarea noii recolte. Achiziţiile statului au contracarat cererea modestă de cereale furajere din partea sectorului creşterii animalelor, unde crescătorii de porci au înregistrat pierderi.