UK: “Va fi penurie de legume în insulă”

17
UK: “Va fi penurie de legume în insulă”

“Un Brexit fără acord va crește prețurile la fructe și legume la 1 ianuarie 2021”, titreaza FoodFoundation, iar The Mirror pluseaza: “Supermarketurile vor depozita alimente pentru o penurie de trei luni, pe măsură ce Brexit-ul se încheie fără acord.”

Cert este că britanicii s-ar putea confrunta cu lipsuri de salată și fructe și o creștere a prețului brânzeturilor și cărnii dacă tranziția Brexit se încheie fără un acord comercial al UE – rezultat pe care Federația Britanică pentru Alimente și Băuturi l-a descris drept „profund dăunător atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatori”.

Primul-ministru britanic Boris Johnson și președintele comisiei UE, Ursula von der Leyen, au convenit duminică să continue negocierile comerciale, dar miniștrii sunt sceptici cu privire la șansele unui acord.

Întrucat Londra și Bruxelles au avertizat vineri că „niciun acord” va fi cel mai probabil rezultat al negocierilor, grupurile agricole din Marea Britanie au declarat că o combinație dintre cozile de tiruri la frontieră și tarifele va crea obstacole imense pentru sector.

Analiza preliminară a arătat de mai multe luni, deja, că un Brexit fără acord ar crește prețurile fructelor și legumelor în Marea Britanie.

Britanicii depind în mare măsură de importurile de fructe și legume, importând în prezent 65% din oferta totală din Marea Britanie.

În cazul unui Brexit fără acord, importurile din UE ar fi supuse automat noilor tarife din Marea Britanie pe principiul clauzei „Națiunii celei mai favorizate”.

În plus, importurile din țări terțe pot fi, de asemenea, supuse unor tarife crescute.

Ca membru al UE, Marea Britanie a beneficiat de aproximativ 40 de acorduri de liber schimb semnate de UE.

Marea Britanie a semnat până acum acorduri bilaterale care reproduc doar 22 dintre aceste acorduri.

Dacă majorările tarifare sunt transmise direct cetățenilor britanici, familia britanică medie ar plăti cu 4% mai mult pentru fructele și legumele lor începând cu 1 ianuarie 2021 (comparativ cu o creștere de doar 0,6% care ar avea loc în temeiul unui Acord de liber schimb (UE)) .

Prețurile pentru unele produse ar putea crește și mai mult: de exemplu, roșiile ar deveni cu 9% mai scumpe.

Pentru o familie de patru (doi adulți și doi copii), aceasta ar însemna o creștere de 25-28 GBP pe an (în funcție de vârsta copiilor) la factura lor de fructe și legume.

Dacă familiile și-ar crește consumul la cel recomandat pentru cinci zile pe zi, acest lucru ar costa 65 GBP mai mult pe an pentru o familie de patru persoane, în cadrul unui scenariu “No Deal” (adica nici un acord in dosarul Brexit).

Alte categorii de produse alimentare ar fi, de asemenea, supuse unor tarife crescute într-un scenariu Brexit fără acord, ceea ce va duce la creșterea facturilor la alimentele casnice.

Dar, în afară de lipsa alimentelor, există avertismente că un Brexit fără acord ar putea avea un impact și asupra disponibilității medicamentelor.