Uleiul de rapiță, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, sub prețul celui de palmier!

1

Uleiul de rapiță și cel de floarea soarelui au suferit pierderi substanțiale din cauza unor scăderi amețitoare de aproape 100 EUR la tonă, de la începutul lunii martie, la semințele importate pe piața europeană.

În special, fluxurile de import de floarea-soarelui ucrainean și de rapiță/canola din Australia au determinat o scădere rapidă a prețurilor. Această scădere are loc cu atât mai mult cu cât există stocuri mari de floarea-soarelui la Marea Neagră. Potrivit Comisiei Europene, UE a importat 5,9 Mt de rapiță de la 1 iulie 2022 până în prezent, comparativ cu 3,8 Mt în aceeași perioadă a anului trecut.

Tendința de prăbușire a prețurilor este accentuată și de scăderea recentă a cotațiilor țițeiului dar și de panica care a cuprins piețele financiare în ultimele zile.

Prețurile uleiurilor de palmier

Luni, semințele de rapiță Euronext pentru mai 2023 au continuat să scadă, pierzând astfel 10,25 EUR/t, ajungând la o cotație finală de 430,75 EUR/t.

Semințele de rapiță Euronext cu scadența în august 2023 au pierdut 11 EUR/t, fiind cotate la 433,50 EUR/t.

Concluzia- uleiul de rapiță din Rotterdam s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din septembrie 2020, chiar scăzând sub prețul uleiului de palmier Rendu Rotterdam pentru prima dată în douăzeci și cinci de ani!