ULTIMA ORĂ. Care sunt subvențiile pentru crescătorii de animale care vor fi tăiate. „Nu știu dacă vor exista bani!” (exclusiv)

33
ULTIMA ORĂ. Care sunt subvențiile pentru crescătorii de animale care vor fi tăiate. „Nu știu dacă vor exista bani!” (exclusiv)

Două informații cu puternic impact pentru fermieri. Conform spuselor lui Dorel Secară, consilier al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, bugetul alocat Agriculturii (implicit banii alocați crescătorilor de animale) va fi diminuat.

Care sunt însă subvențiile pentru crescătorii de animale care ar putea fi tăiate. Concret, una dintre acestea este cea legată de sprijinul temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, iar cealaltă ar fi Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT).

„Legat de ANT legat de sprijinul COVID-19, sunt niște probleme. Informații de azi (n.r. – 11 februarie 2021), când deja se știu lucruri despre buget: – bugetul Agriculturii va fi unul diminuat, așa cum este în toate sectoarele. Asta este situația economică a țării, nu este vinovat nici ministrul Agriculturii, nu sunt vinovați nici cei din sectorul agricol. Nu știu dacă vor exista bani pentru plata sprijinului COVID-19. Am informații că și sumele pentru ANT vor fi diminuate”, a declarat în exclusivitate pentru ediția online a Agro TV, Dorel Secară.

Schimbarea datei de referință, mai aproape ca oricând!

Același consilier al ministrului Agriculturii a mai adăugat că actualul ministru de resort face eforturi susținute pentru a schimba data de referință din 2013 în 2018, astfel încât 22.000 de fermieri fără cod de exploatație (adică fără bovine) să nu mai primească bani.

„Absolut în premieră – știu că domnul ministru face eforturi în această perioadă, chiar și azi, chiar și în aceste momente, face eforturi deosebite la Bruxelles pentru a încerca să obțină acordul ca data de referință din 2018, noua dată de referință, să fie acceptată ca dată de referință și pe perioada de tranziție 2021-2022. În mod responsabil, domnul ministru se ocupă de treaba aceasta.

„Nu știu dacă va reuși. Asta ar fi o soluție foarte bună și foarte legală. Ar fi mai aproape de adevăr 2018 față de 2013 și ar fi eliminați mulți din cei care nu mai au animale, în mod legal. Face mari eforturi domnul ministru în sensul acesta. Am vorbit și astăzi cu dânsul. Știu că face acest lucru. Nu știm dacă va reuși. Dar dacă ar reuși, ar fi un lucru extraordinar de important.

„În cursul zilei de azi (n.r. – 11 februarie 2021) am avut discuții cu domnul ministru, am avut discuții cu partea tehnică de la Ministerul Agriculturii, am vorbit inclusiv la Bruxelles, am vorbit în mai multe locuri. Eu îmi doresc ca fermierii care nu mai au animale, să nu mai primească bani, sprijin, dar legea, regulamentul european le dă voie. Chiar dacă nu mai au nicio bovină, au doi purcei, o oaie, o capră, ei sunt fermieri activi și conform legii europene au dreptul la subvenție. (…) Îmi doresc, dar nu știu dacă se va putea. Eu le doresc să se poate realiza dezideratul acesta care este de ani de zile”, a mai precizat Dorel Secară.

Noutăți cu privire la eliminarea pragului de 250 de capete la plata SCZ

Tot în ceea ce privește interesul fermierilor crescători de bovine, miercuri, 10 februarie 2021, în cadrul întâlnirii cu scandal de la MADR, marii fermieri prezenți au discutat despre eliminarea pragului de 250 de capete la acordarea SCZ.

Potrivit spuselor lui Secară, reprezentanții MADR nu au achiesat cererii marilor crescători de animale, reprezentanți la întâlnirea de la MADR de liderii unor organizații.

„Nu am mai fost de acord, la SCZ, unde marii fermieri au cerut să se elimine pragul de 250 de capete. În primul rând, nu se poate realiza. Uniunea Europeană are o politică de susținere a fermelor familiale. De la o anumită dimensiune, ferma este considerată că desfășoară o activitate economică rentabilă. Oamenii de acolo aduceau argumente că au 40 de litri de lapte pe cap de vacă și că nu realizează profit. Dar cel cu Bălțata Românească, din zona Transilvaniei sau a Moldovei, care are 15-18 litri pe cap de vacă și îl vinde la 1,20 lei litrul, cum poate rezista? Tocmai de la aceștia trebuie să luăm sprijinul financiar și să-l dăm la cei mari, care desfășoară activitate economică?

„Legat de SCZ, cu plafonarea, eliminarea plafonării de 250 de capete, eu am spus în felul următor: – domnilor, dacă printr-un lobby european reușiți să eliminați acest prag, nu are nimeni nimic împotrivă. Trebuie să vă aduceți și resursa financiară. Resursa financiară pe SCZ, la această oră, a fost gândită pe sistemul cinci capete pe zona montană, de la 10 capete în sus în zona obișnuită, până la 250 de capete. Nu putem lua de la toți aceștia și să dăm la cei mari.

„Cei ale căror efective au crescut în trei ani de zile de cinci ori, îmi pare rău să spun, dar nu sunt în dificultate, dar asta nu înseamnă că nu trebuie sprijiniți ca să se dezvolte. Dacă pragul acesta de 250 de capete a fost stabilit de Uniunea Europeană, eu cred c-a fost gândit. Dacă doresc să-l elimine, toată stima, dar să-și aducă și resursa financiară”, a mai afirmat Dorel Secară.

Miercuri, 10 februarie 2021, fermierii și reprezentanții ministerului de resort s-au întâlnit la sediul MADR pentru a discuta noile forme pe care ANT și SCZ le vor lua în perioada următoare, în funcție de bugetul care va fi aprobat în perioada următoare.