Rapița este ”vedeta” ultimelor zile pe piețele agricole, după ce prețul acesteia a explodat pe bursele internaționale ca urmare a mai multor factori. Printre aceștia se numără prognozele de recoltă, prețul uleiului de palmier, dar și decizia Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce producția de țiței.
O analiză completă în ceea ce privește această situație a fost prezentată de Cezar Gheorghe, expert în piețele agricole, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
”Rapița este un subiect fascinant. În Canada s-a terminat însămânțarea, însă au niște probleme vizavi de nivelul de precipitații. Australia va avea o producție de rapiță mult mai scăzută față de media lor multianuală de 5,7 milioane de tone. Vor avea doar 4,9 milioane de tone producție. Anul trecut, Australia a avut o producție de 8,2 milioane de tone de rapiță, senzațională. Au trimis în UE 3,6 milioane de tone. România stă bine; nu am avut până acum 2 milioane de tone la rapiță la nivel național. E primul an în care vom avea.
Rapița era calmă, la locul ei, avea un prag de susținere la 395-400 euro/tonă, până când brusc, a bubuit la 430-433 euro/tonă. Ce a generat acest lucru? În primul rând a fost un suport dat de uleiul de palmier, care a crescut și el; a fost suportul dat de ultima ședință OPEC+, în care s-au ciondănit foarte mult să scadă producția de țiței. Iar al treilea factor a fost ceva cu ce nu suntem obișnuiți, și anume esterul metilic de rapiță, care din cauza cererii, a crescut foarte mult în cotațiile financiare și a ridicat rapița la nivelul la care o vedem astăzi.
Urmează recolta, nu știm ce se va întâmpla, cât va dura această presiune. Cu siguranță cele 3,5 milioane de tone din Ucraina vor traversa, România va recolta, Uniunea Europeană va recolta, toată lumea va recolta”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.