Home Agricultura Ultimele noutati despre Legea Supermarketurilor

Ultimele noutati despre Legea Supermarketurilor

585 views

Ovidiu Ghinea a discutat miercuri seara, in cadrul emisiunii Agricultura la Raport, de la Agro TV, despre Legea Supermarketurilor. 

Ilie Stoian, jurnalist, Claudiu Franc, crescator de vaci, si George Scarlat, crescator de porci, s-au aflat in studioul Agro TV si au raspuns intrebarilor lui Ovidiu Ghinea.

LEGEA SUPERMARKETURILOR

George Scarlat: “Am cam obosit sa ne spunem pasurile. Am participat la o dezbatere despre Legea Supermarketurilor, dar eu va spun ca aceasta lege va fi dezbatuta pana cand o sa-i convinga regelui. A deranjat pe multa lume aceasta lege. Acum ne cramponam pe texte, pe cuvinte cheie, facem analiza gramaticala. Noi vrem sa punem negocia cu supermarketurile un pret net, dupa care el poate sa-si puna ce adaos doreste. Acum puterea de negociere este subunitara”.

Claudiu Franc: “Este o lege promulgata in vara anului trecut, dar care este contestata in totalitate. Nimeni nu este tras la raspundere pentru ceea ce se intampla. Sunt multe anomalii. Va dau un exemplu. La paine, daca nu o vinde in 3 zile, ti-o da retur si ti-o plateste la 60 de zile. Daca s-ar aplica legea, normal ar fi sa plateasca la 7 zile”.

PROBLEMELE CRESCATORILOR DE PORCI

George Scarlat: “Pretul pe kilogram este acum de 5,6 lei, iar pretul de productie este cam de 5,3 sau 5,4 lei, in functie de ferma. Suntem putin peste pretul de productie. Acum este o lipsa de carne pe piata. Noi, romanii, asiguram doar un pic peste jumatate din necesar. MADR are un program bun pentru incurajarea crescatorilor de porci”.

CRESCATORII DE VACI DE LAPTE

Claudiu Franc: “Multi procesatori i-au lasat pe crescatori cu laptele in curte. In aceste conditii, acestia din urma au preferat sa-si dea laptele in Bulgaria. Acum nu mai avem nici macr 20% capital romanesc in sectorul de procesare al laptelui. Suntem dominati de multinationale, iar noi, romanii, nu mai avem nici un cuvant de spus daca vrem sa constituim o asociatie profesionala puternica. Procesatorul intotdeauna si-a directionat pierderile catre producatori. Sunt facturi de 90 de zile neachitate si nimeni nu intervine”.

FONDURI EUROPENE

George Scarlat: “Fermierul roman nu stie cum si cand sa obtina finantare europeana. Trebuie sa ne schimbam strategia, sa nu mai dam bani doar pentru start-up. E momentul sa facem ceva si pentru nivelul urmator”.