Un europarlamentar l-a întrebat pe comisarul Hogan ce trebuie să facă România după eliminarea cotelor la sfecla de zahăr. Află răspunsul!

374

Europarlamentarul Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema reducerii drastice a suprafeței cultivate cu sfeclă de zahăr în România.

El a precizat că, în prezent, culturile de sfeclă de zahăr din România ocupă 9,17 % din suprafața înregistrată în 1989, iar din cele 33 de fabrici de procesare au mai rămas 4, ceea ce înseamnă că în ciuda potențialului de producție, România este obligată să acopere cea mai mare parte a consumului din importuri.

“România se poate baza pe o serie de puncte forte în acest sector și anume terenuri propice pentru această cultură, condiții climatice bune și o suprafață medie exploatată de 24 ha (dublu față de media europeană care este de 10 ha). Randamentul crescut al culturii și calitatea producției ar putea duce la o creștere a productivității și a producției astfel încât România să fie competitivă cu alte țări europene.Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice care sunt măsurile de sprijin pentru România, astfel încât acest sector să se dezvolte și să performeze pe piața europeană”, a precizat europarlamentarul rom\n.

Ca răspuns la solicitarea sa, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a afirmat următoarele:

“Noua Politică Agricolă Comună (PAC), care a fost adoptată de către Parlamentul European și Consiliu în 2013, prevede eliminarea cotelor de zahăr din octombrie 2017 (sfârșitul anului de comercializare 2016/2017). Prin urmare, producătorii din România vor avea ocazia să își desfășoare activitatea într-un sector mai orientat către piață și mai concurențial.
În plus, noua PAC oferă posibilitatea statelor membre de a acorda sprijin cuplat facultativ sectoarelor sau regiunilor în care anumite tipuri de agricultură sau anumite sectoare agricole, inclusiv zahărul, care sunt deosebit de importante din punct de vedere economic, social sau de mediu, se confruntă cu anumite dificultăți legate de riscul de reducere sau de abandonare a producției.”