Un nou atac, de la Est! Ținta sunt alimentele!

15

Un nou atac venit din Est dă o mare lovitură producătorilor de alimente din Uniunea Europeană. Belarus a instituit, de la 1 ianuarie 2022 , un embargo asupra importurilor de alimente din țările UE.

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a calificat embargoul asupra importurilor de alimente instituit de Belarus drept „armă” care face parte dintr-un atac hibrid împotriva UE și a promis că va sprijini statele membre cele mai afectate de restricții, relatează euractiv.com.

Embargoul a fost adăugat de delegația poloneză ca temă de discuție pe lista problemelor abordate în timpul primei reuniuni a Consiliului AGRIFISH sub președinția franceză de luni (17 ianuarie).

„Acesta face parte dintr-un atac hibrid asupra UE, o armă folosită împotriva UE”, a declarat Wojciechowski reporterilor în urma întâlnirii, făcând paralele între impunerea restricțiilor de către Belarus și problema migrației ilegale.

„Ne amintim de embargoul rusesc de câțiva ani în urmă – aceasta este o anumită repetiție, dar la o scară mai mică a acelei situații”, a adăugat el, referindu-se la o restricție a importurilor de alimente pe care Moscova a instituit-o în august 2014 împotriva UE, SUA, Canada, Australia și Norvegia.

Înainte de introducerea embargoului, Rusia era una dintre cele mai mari piețe pentru fructe și legume poloneze. Cu toate acestea, după introducerea embargoului, pierderea comerțului a fost parțial compensată de Belarus. Astfel, țara de origine a comisarului, Polonia, a devenit deosebit de vulnerabilă la ultimele evoluții.

Recunoscând că anumite state membre au fost lovite mai greu de decizia guvernului de la Minsk decât altele, Wojciechowski a spus că aceste diferențe trebuie luate în considerare în răspunsul Comisiei la embargo.

„UE trebuie să demonstreze sprijin și solidaritate statelor membre cele mai afectate”, a spus el, adăugând că executivul UE se va concentra asupra acestui embargo din perspectiva diferiților membri pentru a lua în considerare o serie de soluții.

În decembrie, Consiliul European a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la presupusa direcționare a migranților către granițele blocului, mai ales cu Polonia și Lituania.

Ca răzbunare, Belarus a anunțat în decembrie un embargo asupra importurilor de alimente în țară pentru produse alimentare originare din UE și din alte părți, inclusiv Regatul Unit, Norvegia și Elveția.

„Au fost luate măsuri de răzbunare, ținând cont de încercările continue ale Occidentului colectiv de a exercita presiuni de sancțiuni ilegale asupra țării noastre”, a spus guvernul de la Minsk într-o declarație la acea vreme.

Embargoul, în vigoare de la 1 ianuarie 2022 pentru șase luni, include o listă lungă de alimente, de la produse proaspete, cum ar fi mere, pere, căpșuni și roșii, până la carne de vită și diverse produse lactate.

Belarus a sugerat de atunci că această listă ar putea fi extinsă în viitorul apropiat.

Potrivit asociației UE pentru produse proaspete, Freshfel Europe, restricțiile ar avea un impact asupra întregului lanț european de aprovizionare cu fructe și legume, inclusiv până la 500.000 de tone metrice de exporturi de produse proaspete din UE, cu o valoare de aproximativ 300 de milioane de euro.

Exprimându-și frustrarea față de situație, Philippe Binard, delegat general al Freshfel Europe, a declarat că fructele și legumele europene sunt „din nou ostaticii disputelor geopolitice internaționale”.

Belarus a fixat, însă, impactul prognozat mai aproape de 530 de milioane de dolari (465 de milioane de euro), pe baza valorii importurilor de alimente din țările afectate în primele zece luni ale anului 2021.

Între timp, embargoul va afecta mai puternic anumite țări și sectoare ale UE decât altele. Pe lângă Polonia, unde sectorul merelor va fi cel mai afectat de restricții, și statele baltice sunt pregătite pentru consecințele embargoului.

Potrivit unei declarații a Asociației Naționale a Transportatorilor Rutieri din Lituania (Linava), companiile de transport ale țării singure ar putea pierde până la 104 milioane de euro pe an ca urmare directă a embargoului.

„Transportatorii lituanieni le vor experimenta cel mai mult prin intermediul fluxului de servicii de transport către alte țări UE, atunci când produsele alimentare sunt reexportate în Belarus din alte țări”, a declarat Zenon Buivydas, secretarul general al asociației. El a adăugat că restricțiile reprezintă „o mare îngrijorare” pentru afacerile de transport.