Un nou Ordin MADR vizează crescătorii de bovine: Se schimbă condițiile pentru ANTZ!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește un nou Ordin prin care se aduc câteva modificări privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative și condiţiile care trebuie îndeplinite de crescătorii de bovine pentru acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii (ANTZ).

Potrivit referatului de aprobare a noului Ordin MADR, având în vedere condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierul pentru ANTZ în cazul schemei decuplate de producţie, specia bovine, în sectorul carne, respectiv să dețină un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referință, coroborat cu situațiile în care într-o exploatație cu cod ANSVSA există mai mulți proprietari de animale, precum și cu faptul că la calculculul privind cuantumul per unitatea de măsură se ține cont de efectivul de bovine deținut la data de referință a anului de cerere curent, „se impune o abordare unitară a tuturor condițiilor în sensul deținerii de animale”.

„Astfel, condiția de la data solicitării ajutoarelor naționale tranzitorii pentru bovine, în sectoarele lapte și carne, se definește «la data solicitării ANTZ, fermierul trebuie să dețină în exploataţia cu cod ANSVSA și înregistrată în BND, cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare», în loc de «la data solicitării ANTZ, exploataţia să fie înregistrată în BND în care există cel puţin un animal din specia bovine, identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare»”, se precizează în referatul de aprobare a proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.125/2024 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, a documentelor justificative și a condiţiilor pentru implementarea intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. c) din Hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat, începând cu anul de cerere 2024.

Totodată, noul Ordin MADR urmărește reglementarea cazurilor speciale intervenite între data de referință/perioada de referință și data depunerii cererii, cum ar fi de exemplu schimbarea formei de organizare, reorganizare, preluare intergrală a exploatatiei zootehnice, soț-soție, astfel încât fermierii să poată solicita ajutoarele naționale tranzitorii pentru bovinele deținute la data de referință a exploatației/cantitatea de lapte valorificată în perioada de referință de către soț/soție sau pe altă formă de organizare.

Astfel, noul act normativ ce îi vizează pe crescătorii de bovine sunt prevăzute următoarele:

„În cazul ANTZ prevăzute la art. 24 lit.a) și b), pot solicita și beneficia de aceste interventii în exploatația cu același cod ANSVSA:

a) persoanele juridice care au preluat exploatația între data / perioada de referință și data depunerii cererii, ca urmare a reorganizarii, fuziunii, divizării, cumpărării exploatației cu cod ANSVSA atestate prin documente justificative ;

b) persoanele fizice care și-au schimbat forma de organizare din PFA/II/IF, între data perioada / de referință și data depunerii cererii, cu respectarea următoarelor condiții: persoana fizică face dovada că a fost reprezentantul legal al PFA/II/IF și PFA/II/IFeste radiată/închisă la data solicitării ANTZ;

c) PFA/II/IF care și-au schimbat forma de organizare din persoană fizică/PFA/II/IF, între data / perioada de referință și data depunerii cererii, dacă este același reprezentant al PFA/II/IF;

d) soțul /soția pentru animalele înregistrate în BND pe numele soției /soțului, cu condiția depunerii acordului soțului/soției. Nu se acceptă echivalarea cu PFA/II/IF al cărui reprezentant este soțul/soția”.

Noul proiect de Ordin MADR care îi vizează pe crescătorii de bovine poate fi consultat pe larg pe site-ul MInisterului Agriculturii, la secțiunea „Transparență decizională”.