UN NOU PERICOL DIN IMPORT VIZEAZA DE DATA ASTA VITICULTORII – BACTERIA XILOPHYLUS AMPELINUS

490

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), în urma efectuării controalelor oficiale privind respectarea exigențelor fitosanitare, a depistat prezența bacteriei Xylophilus ampelinus. Acesta este un organism de carantină și a fost depistat pe plantele de viță-de-vie originare din Italia.

Inspectorii fitosanitari Timiș au verificat în data de 14.03.2018 un transport ce conținea un număr de 18.900 bucăți plante de viță-de-vie proveniență Italia, din care au prelevat 32 de probe, câte o probă din fiecare soi, pe care le-au trimis laboratorului din cadrul ANF pentru a fi analizate.

Conform buletinelor de analiză emise în data de 20.04.2018 si 25.04.2018  rezultatele au arătat prezența organismului de carantină Xylophilus ampelinus pe un număr de 6.650 bucăți plante de viță-de-vie, respectiv 10 probe pozitive.

Până în data de 23.04.2018 când a fost notificat, agentul economic a comercializat 3.850 bucăți plante viță-de-vie către diferiți beneficiari. Măsura luată de inspectorii fitosanitari este aceea de colectare și returnare a plantelor infectate, iar pentru următorul transport cu plante viticole origine Italia, comercializarea va fi interzisă până la primirea buletinului de analiză.

În baza Ordinului nr.582 din 13 iulie 2007 privind stabilirea unei proceduri pentru notificarea interceptării unui transport de marfă sau a unui organism dăunător din țări terțe şi care prezintă un risc fitosanitar iminent, în data de 23.04.2018 Autoritatea Naţională Fitosanitară din Romania a notificat in sistemul electronic al Comisiei Europene EUROPHYT, lotul de plante pentru plantare de Vitis sp. originare din Italia care a fost declarat contaminat ca urmare a rezultatului analizelor de laborator la probele prelevate de inspectorii fitosanitari.

Xylophilus ampelinus este agentul etiologic al necrozei bacteriene si al cancerului la vița-de-vie. Simptomele pot fi observate de la începutul primăverii până în iunie pe lăstari, frunze și flori.