UN NOU “SAT EUROPEAN DE TINERET” IN LOCALITATEA IZVOARELE DIN PRAHOVA

448

Incepand din aceasta luna , localitatea Izvoarele va deveni, oficial, primul “Sat european de tineret” din Prahova, în cadrul unui program pilot, desfăşurat la nivel naţional, din care mai fac parte alte trei localităţi rurale – Copalnic-Mănăștur, din judeţul Maramureș, Sascut, din Bacău, și Sânpaul, din judeţul Mureș. Includerea satului Izvoarele între cele patru sate europene de tineret din România a fost posibilă graţie activităţii desfăşurate de către Asociaţia „Curba de cultură”.

Proiectul pilot va fi derulat la nivel naţional până la sfârşitul anului viitor, în fiecare dintre cele patru sate menţionate urmând să fie organizate diverse acţiuni, în centrul atenţiei fiind tinerii. La Izvoarele, de pildă, acţiunile – la care au fost invitaţi şi tineri din străinătate – sunt axate pe mai multe domenii, în program figurând şi „Olimpiada Rurală”, manifestare care va include şi o serie de îndeletniciri specifice mediului sătesc, respectiv dat cu sapa, despicarea şi aranjarea lemnelor de foc, muls capra sau vaca.

Parte a unei comune cu peste 6.500 de locuitori, satul Izvoarele a fost inclus în proiectul pilot „Sat European de Tineret” ca urmare a activităţii Asociaţiei „Curba de Cultură”, organizaţie nonguvernamentală de tineret care a pus în aplicare, în ultimii ani, proiecte destinate tinerilor, inclusiv cu parteneri din străinătate.

„Satul European de Tineret” e un proiect susținut de Programul Erasmus, find pus în aplicare de asociaţiile partenere din Bacău, Maramureș și Cluj, selectarea localităţii Izvoarele fiind făcută ca urmare a activităţii acestei asociaţii .

Programul pilot vizează organizarea, lunar, până la sfârşitul anului viitor, a unor acţiuni ce vor fi destinate în mod special tinerilor din mediul rural, invitaţii fiind atât din ţară, cât şi din străinătate. În general, activităţile gândite în cadrul acestui proiect vizează domenii de larg interes pentru tineri, precum cultura şi educaţia, accentul fiind pus însă şi pe voluntariat sau politicile publice. În ultimul caz este vorba despre ideile şi propunerile pe care tinerii din mediul rural le vor adresa autorităţilor locale.