Unde merg banii investitorilor în plantații de arbuști fructiferi

7
Unde merg banii investitorilor în plantații de arbuști fructiferi

Ca urmare a faptului că, în ultimii ani, cererea europeană şi globală a fost în creştere, mai ales din partea producătorilor mari din industria alimentară, după culturile de afin, mur şi zmeur, cele de alun şi nuc sunt de mare interes pentru investitorii în plantaţii de arbuşti fructiferi din România.

Afirmația a fost făcută pentru ZF Agropower de Laurențiu Mihăilă, fermier care deţine o cultură de afin în judeţul Braşov şi consultant pentru accesarea fondurilor europene.

„Plantaţiile de alun şi nuc prind teren în România. Dacă afinul, pe hârtie, este mai profitabil decât alunul, alunul, în realitate, nu necesită forţă de muncă multă, se culege mecanizat, cu 2-3 oameni într-o plantaţie de 10 hectare, pe când la afine pentru aceeaşi suprafaţă ai nevoie de 200-300 de culegători”, a afirmat administratorul Laurenţiu Mihăilă II în cadrul emisiunii citate.

Tot el a precizat că, la ultima sesiune de depuneri de proiecte pentru accesarea fondurilor FEADR pe domeniul în care acesta activează, a fost o cerere foarte mare.

„Sper să se suplimenteze fondurile, pentru că interesul este mare, clima ne ajută destul de mult. Şi trebuie să fructificăm oportunitatea”, a continuat antreprenorul.

Potrivit spuselor sale nişa fructelor de pădure s-a dezvoltat rapid în România, pentru că în urmă cu 6-7 ani apăreau primii pariori pe sectorul de arbuști fructiferi, iar acum sunt câteva sute, care cultivă o suprafaţă de circa 2.000 de hectare.

„Mergem într-o direcţie bună, dar sper să se mai lucreze la procedurile pentru accesarea fondurilor europene, pentru că implementarea unui proiect durează mai mult. E o diferenţă foarte mare acum faţă de când am început, în urmă cu 6 ani. Atunci am simţit pe propria piele că nu am ce să fac cu fructele, ca nu am unde să vând, dar de 2-3 ani clienţii cei mari îmi cer o cantitate substanţială de fructe”, menţionează Mihăilă.

De asemenea, el spune că dacă producătorii porneau cu culturi experimentale, de până într-un hectar, acum încep cu suprafeţe de 2-3 hectare şi „nici nu le recomand să facă pe suprafeţe sub 5 hectare pentru a fi rentabili”.

Laurenţiu Mihăilă afirmă că în Ţara Făgăraşului sunt foarte multe plantaţii de afin, pentru că la noi se dezvoltă foarte bine acești arbuști fructiferi datorită PH-ului bun al solului şi astfel în continuare se fac investiţii în sector.

„O plantaţie de afin e profitabilă, dar profitul nu vine imediat. În următorii ani, cererea de consum o să crească la nivel local şi mondial”, mai precizează consultantul.

Nu în ultimul rând, antreprenorul a spus că, prin următorul program de accesare a fondurilor europene pentru investiţii, proprietarii de culturi de arbuşti fructiferi îşi doresc să acceseze bani pentru a face şi procesare sau pentru a depozita şi ambala fructele.

Potrivit informațiilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), anul trecut a fost accesată o sumă de aproape 19 milioane de lei pentru culturi de afin.