În apropierea sărbătorilor pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin vocea vicepreședintelui Ioan Oleleu, a transmis o serie de precizări privind condițiile în care pot fi sacrificați și comercializați mieii, pentru a asigura respectarea normelor de siguranță alimentară.
Pentru a răspunde cererii crescute din această perioadă, autoritățile permit funcționarea unor unități de abatorizare în cadrul fermelor și comercializarea mieilor la poarta fermei, însă doar cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare.
”Având în vedere că în această perioadă se sacrifică mai multe ovine în România, este important de menționat că acestea se pot sacrifica inclusiv în interiorul fermei, crescătorii pot să-și amenajeze astfel de unități de mică capacitate unde sacrifică mielul propriu și pot să îl comercializeze direct la poarta fermei, sau unități de mică capacitate autorizate din punct de vedere sanitar veterinar, unde se pot sacrifica animale, iar carcasa se poate comercializa ulterior în locuri amenajate și autorizate din punct de vedere sanitar veterinar”, a precizat Ioan Oleleu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Totodată, ANSVSA continuă demersurile pentru eradicarea pestei micilor rumegătoare, astfel încât să poată menține comerțul cu țările terțe, dar și să-l repornească pe cel intracomunitar.
”Se mențin anumite restricții de circulație a ovinelor în viu către spațiul comunitar, se vor ridica restricțiile de circulație în interiorul țării pentru zona Aradului și în continuare facem eforturi pentru a stăpâni această boală, să putem face două lucruri. Pe de-o parte, menținerea exportului către țările terțe și, foarte important, redeschiderea piețelor pentru ovinele vii în spațiul intracomunitar”, a mai subliniat Ioan Oleleu.