Unde se risipesc subvențiile APIA? Explicația unui fermier și răspunsul ministrului agriculturii

Majoritatea fermierilor din România cunosc fenomenul subvențiilor risipite pe proprietarii de terenuri care nu lucrează, de fapt, pământul. Situația este arhicunoscută și la nivelul autorităților de ani de zile, însă nimeni nu ia nicio măsură pentru a opri această practică nu doar imorală, ci și ilegală.

O situație concretă în acest sens a fost prezentată de fermierul Alexandru Hubert, din județul Timiș, situație care a ajuns și pe masa ministrului agriculturii, Florin Barbu.

”În momentul de față, nimeni nu poate să verifice cum se acordă subvențiile APIA. Vă spun din proprie experiență. Lucrez în jur de 500 de hectare, dintre care aproape 60 de hectare de teren sunt lucrate de mine și declarate la APIA de către proprietarii terenurilor, care nu vor să dea sub nicio formă terenul nici în arendă, dar își doresc să fie lucrat.

Am avut această discuție cu domnul ministru, la masă, în timpul negocierilor, și l-am întrebat de ce se permite această ilegalitate pe care noi o suportăm. Eu, ca fermier, sunt  obligat să plătesc TVA, utilaje, salarii, îngrășăminte, motorină, iar acel proprietar de teren își ia subvenția și nu are niciun fel de obligație. Nu îl verifică nimeni. Eu am avut, în ultimii 3 ani, control la fața locului, iar acei fermieri care își iau subvențiile fără a fi verificați dacă au utilaje, dacă desfășoară activități, dacă au registru de exploatație, dacă au registru de erbicide, îngrășăminte, scapă de fiecare dată și își primesc subvențiile la timp. Eu nu mi-am primit subvenția nici acum”, a precizat Alexandru Hubert în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Conform fermierului, răspunsul venit din partea șefului MADR, cu privire la această problemă, a fost că se vor lua măsuri pentru stoparea acestui fenomen, însă nu înainte de alegeri.

”Mi s-a spus că se va lua, în cursul acestui an, o astfel de măsură, dar abia la toamnă, adică după alegeri. Până la alegeri nu se va interveni și va fi totul ca până acum. Și întreb: cei 168.000 de fermieri care primesc acei 100 de euro/hectar, de ce nu sunt 700.000, câți sunt fermieri activi? Pentru că diferența de la 168.000 la 700.000 sunt niște fermieri pe care nimeni nu îi verifică. Nu cred că este fermier care să nu pună culturi de toamnă; toți o facem, pentru că suntem obligați prin APIA să avem minim 3 culturi”, a mai precizat Alexandru Hubert, pentru AGRO TV.