URGIE peste Romania! Solarii, livezi si culturi distruse de grindina, gospodarii inundate

35
URGIE peste Romania! Solarii, livezi si culturi distruse de grindina, gospodarii inundate

Fermierii și gospodarii din mai multe județe s-au ales cu pagube uriașe după furtunile din ultimele ore. Solarii, livezi și culturi agricole au fost puse la pământ de grindină, iar cantitățile mari de precipitații au provocat inundații în mai multe gospodării. Cele mai afectate județe au fost Botoșani, Iași și Suceava.

Potrivit presei locale, în Botoșani, vântul s-a stârnit cu putere și în mai puțin de un minut a culcat la pământ culturi agricole și a distrus numeroase solarii de legume. Mai mult, în alte zone din județ a plouat torențial, iar cantitățile de apă au depășit 50 de litri pe metru pătrat. Din acest motiv, sistemul de canalizare nu a mai reușit să facă față, iar apele au provocat inundații. Mai multe localități din județ s-au aflat sub cod portocaliu de ploi abundente.

După cum AGRO TV a informat încă de aseară, furtunile au provocat pagube și în județul Iași. În doar câteva minute grindina de mari dimensiuni a distrus tot ce a întâlnit în cale. A fost instituit codul roșu de precipitații, iar grindina a provocat pagube în grădinile și gospodăriile oamenilor. Potrivit informațiilor primite de corespondentul AGRO TV din județul Iași, în localitatea Proselnici, comuna Miroslava, un stâlp de electricitate a căzut pe carosabil, iar acoperișurile de la 5 case au fost smulse de vânt.

Pagube s-au înregistrat și în județul Suceava, acolo unde o livadă de mere a fost spulberată de grindină.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în perioada 31 iulie ora 12:00 – 1 august ora 02:00, va intra în vigoare o informare meteo de instabilitate atmosferică valabilă pentru sud-vestul, sudul, estul țării și local în centru. Aceasta se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, ploi torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp, putând să ajungă chiar până la 40-50 l/mp în anumite regiuni.