Urmează oamenii? Editarea genetică face porcii imuni la o epidemie mortală

18
Urmează oamenii? Editarea genetică face porcii imuni la o epidemie mortală

Dintr-un articol publicat recent în prestigioasa TechnologyReview aflăm despre un proiect de amploare ce este în curs de desfășurare și care vizează schimbarea ADN-ului porcilor care nu sunt bolnavi, utilizând tehnologia de editare genetică numita CRISPR. Urmează oamenii?

Când Covid-19 a început să se întinda în întreaga lume, multe companii au fost închise și guvernele și-au obligat cetatenii să rămână acasă.

Mulți s-au gândit că aceste măsuri ar fi suficiente pentru a opri coronavirusul. Dacă am fi acordat mai multă atenție porcilor, am fi știut mai bine că nu e tocmai așa. 

Când vine vorba de controlul virusurilor aeropurtate, spune Bill Christianson, „cred că ne păcălim despre cât de eficienți putem fi”.

Christianson este un epidemiolog și medic veterinar care conduce compania Pig Improvement Company, din Hendersonville, Tennessee (SUA).

Compania vinde porci de reproducție de elită crescătorilor de porci, și de 34 de ani încearcă să combată o boală virală numită sindromul reproductiv și respirator porcin (pe scurt, din engleză — PRRS).

Agentul patogen cauzează o boală cunoscută sub numele de ureche albastră, datorită unuia dintre simptomele sale mai vizibile. Când a apărut pentru prima dată, în anii 1980, pur și simplu a fost numită „boala porcină misterioasă”. 

Odată infectată cu boala PRRS, o scroafă este susceptibilă să avorteze sau să fete purcei morți. 

„Pot spune că da, este mai rea pentru porci decât este pentru noi Covidul”, spune Christianson. 

Pentru a opri PRRS, precum și alte boli, fermierii de porci folosesc măsuri familiare tuturor celor care au evitat Covid-19.

Înainte de a intra în crescătoria de porci, vă va fi luată temperatura, veți face duș și va trebui sa vă schimbați hainele.

Lăzile de mancare pentru porci sunt scăldate în lumină UV, iar consumabilele sunt șterse cu dezinfectant.

Apoi, există chestionarul despre „ultimul tău contact cu un porc” – ai văzut vreun porc în ziua ta liberă? Ai fost la un târg de țară? (Răspunsul “da” înseamnă o carantină de două săptămâni departe de serviciu.) 

În ciuda măsurilor de precauție, virusul se poate strecura. Odată ajuns înăuntru, se răspândește rapid în spațiile apropiate. 

Sacrificarea rapidă animalelor este cel mai eficient mod de a scăpa de boală. În anii nefavorabili, crescătorii americani de porci pierd 600 milioane dolari din cauza PRRS. 

Acum, compania lui Christianson, care este o divizie a firmei britanice de genetică animală Genus, încearcă ceva diferit.

În loc să izoleze animalele din mediul înconjurător, schimbă esența porcilor înșiși.

Într-o instalație experimentală din centrul SUA (locație păstrată secretă din motive de securitate), compania are un centru pentru porcine și un laborator unde gameții de porc sunt modificați genetic folosind tehnologia revoluționară de editare genetică CRISPR, așa-numita “foarfecă revoluționară” genetică. 

În timpul unui tur virtual, un muncitor a luat cu el un smartphone prin laboratorul de editare, în zona de gestație, unde scroafele petrec nouă luni până la fătare.

Apoi a filmat într-o încăpere din beton în care purceii având gene editate grohăiau fericiți și priveau relaxați spre cameră. Potrivit companiei, acești porci tineri sunt imuni la PRRS, deoarece corpurile lor nu mai conțin receptorul molecular pe care il atacă virusul.