Urșii au depășit de cinci ori numărul optim! Sunt peste 500 într-un singur județ!

0

România se confruntă de mai mulți ani cu o creștere necontrolată a populației de urși, punând în pericol, în foarte multe comunități, nu doar gospodăriile, ci chiar viața oamenilor.

Potrivit prefectului Nicuşor Halici, doar în județul Vrancea, numărul optim de exemplare de urs brun a fost depăşit de aproape cinci ori, specialiştii estimând că în prezent, în pădurile judeţului, sunt peste 500 de urşi.

„La nivelul judeţului Vrancea, fondul cinegetic are un grad de încărcare din punctul de vedere al ursului brun de circa 103 exemplare. La momentul acesta, specialiştii estimează că am trecut de 500 de exemplare de urs brun în pădurile din Vrancea”, a declarat luni prefectul Nicuşor Halici, citat de AGERPRES.

Nu mai departe de weekendul trecut, în comuna Soveja, județul Vrancea, mai mulţi urşi au intrat iarăşi în sat şi au atacat animalele din gospodăriile oamenilor, făcând pagube însemnate.

„De săptămâni întregi facem proceduri de alungare, ne agităm alături de lucrători ai poliţiei, Jandarmeria Montană şi Ocolul Silvic Soveja fără să avem niciun rezultat. Printr-o adresă trimisă de Ocolul Silvic Soveja, aflăm că efectivul optim de urs brun pe Fondul Cinegetic Dragomira, mai precis pe raza UAT comuna Soveja, fără a exista conflicte între speciile de animale şi apoi la nivel om-animal, ar fi de 12 exemplare pe fond. Potrivit ultimei evaluări anuale, se pare că numărul acestora este mai mare de 44 de exemplare, ceea ce face ca aceştia să dea buzna în casele oamenilor, aşa cum s-a mai şi întâmplat. (…) Mai multe locuinţe au fost călcate de urşi, care au făcut pagube însemnate. Oamenilor le este teamă să mai crească o pasăre în curte, dar ce este cel mai periculos este faptul că nu mai este decât un pas până va ataca un om. Oare ursul este mai presus decât viaţa oamenilor?”, explică exasperat primarul comunei Soveja, Ionuţ Filimon, citat de AGERPRES.

În acest context, prefectul Nicuşor Halici a convocat o şedinţă cu primarii din zonele afectate, cu responsabilii fondurilor cinegetice şi ai celorlalte instituţii cu obligaţii în gestionarea acestui fenomen, cărora le-a cerut să acţioneze ferm, respectând prevederile legii, pentru a proteja viaţa cetăţenilor şi bunurile acestora.

Potrivit prefectului, primarii pot dispune, în condiţiile legii, mai multe măsuri în cazul prezenţei urşilor în zonele populate, precum alungarea, tranchilizarea şi relocarea sau împuşcarea, după caz, în funcţie de pericolul de moment. Decizia aparţine primarului şi echipei de intervenţie, constituită de urgenţă în momentul semnalării pericolului prin apel la numărul unic de urgenţă 112.