Ursula von der Leyen întoarce foaia: „A sosit momentul să ajungem la un nou consens privind alimentația și agricultura”!

3

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a lansat joi, 25 ianuarie, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii, un nou forum mandatat să modeleze o viziune comună asupra viitorului sistemului agricol și alimentar al Uniunii Europene (UE), informează, informează reprezentanții executivului comunitar pe unul dintre site-urile oficiale ale Comisiei.

Anunțul vine în contextul în care Europa începe să se încingă din ce în ce mai tare în urma protestelor fermierilor din mai multe state membre UE, dar și într-un an în care vor avea loc noi alegeri pentru Parlamentul European.

Dialogul strategic, despre Ursula von der Leyen a vorbit și în discursul său din 2023 privind starea Uniunii, va aborda provocările și oportunitățile ridicate de participanții la forum, cum ar fi un nivel de trai echitabil pentru fermieri și comunitățile rurale, sprijinirea agriculturii în limitele planetei noastre și ale ecosistemelor sale, exploatarea oportunităților uriașe oferite de cunoaștere și de inovarea tehnologică și promovarea unui viitor prosper pentru sistemul alimentar al UE într-o lume competitivă.

Președinte al noului forum a fost numit profesorul Peter Strohschneider, pe baza experienței sale îndelungate, în special în calitate de președinte al „Comisiei pentru viitorul agriculturii” a guvernului federal german.

Potricit reprezentanților Comisiei Europene, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii va reuni principalele părți interesate din întregul lanț agroalimentar, inclusiv fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare și comunități rurale; precum și organizații neguvernamentale și reprezentanți ai societății civile, instituții financiare și mediul academic. O serie de întâlniri tematice vor fi organizate după reuniunea de lansare, care va avea loc în prima jumătate a anului 2024.

Consiliul și Parlamentul European vor fi implicate în acest proces, iar președintele forumului, Peter Strohschneider, va informa periodic ambele instituții, cu care va face schimb de opinii cu privire la dialog.

Prin combinarea diferitelor perspective, dialogul urmărește să încurajeze crearea de noi soluții și să creeze o viziune comună pentru viitorul sectorului agricol și alimentar al UE până în vara anului 2024. Președintele Dialogului strategic, în colaborare cu participanții la dialog, va defini formatul exact al concluziilor.

„A sosit momentul să ajungem la un nou consens privind alimentația și agricultura în rândul fermierilor, al comunităților rurale și al tuturor celorlalți actori din lanțul agroalimentar al UE. Fermierii și industria alimentară din UE le oferă cetățenilor noștri alimente sănătoase și de înaltă calitate și aduc o contribuție crucială la economia noastră, în special în zonele rurale. De asemenea, ei depun un efort enorm pentru a contribui la tranziția noastră colectivă verde și la cea digitală. Dar, în același timp, se confruntă cu o serie largă de provocări, de la schimbările climatice la inflație, la impactul volatil al pieței. Prin acest dialog strategic, creăm un forum pentru a oferi o viziune clară pentru viitor, în beneficiul tuturor”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la lansarea noului forum.

Potrivit acesteia, scopul Dialogului strategic privind viitorul agriculturii este de a aborda chestiuni pertinente, cum ar fi: „° Cum putem oferi fermierilor noștri și comunităților rurale în care trăiesc o perspectivă mai bună, inclusiv un nivel de trai echitabil? ° Cum putem sprijini agricultura în limitele planetei noastre și ale ecosistemului său? ° Cum putem valorifica mai bine oportunitățile oferite de cunoaștere și inovare tehnologică? ° Cum putem promova un viitor luminos și prosper pentru sistemul alimentar al Europei într-o lume competitivă?”, întrebări pe care Ursula von der Leyen le-a formulat și în discursul său de deschidere al Zilelor UE ale agriculturii și alimentației, de la începutul lunii decembrie 2023.

Reprezentanții Comisiei Europene spun că Dialogul strategic urmărește să acopere toate politicile din domeniul agriculturii și al producției alimentare, pentru a ne consolida înțelegerea provocărilor actuale și preconizate.

„Dialogul va fi o ocazie de a asculta perspectivele, ambițiile, preocupările și soluțiile fermierilor și ale altor părți interesate importante din întregul lanț agroalimentar. Acest lucru va permite o discuție concentrată, cu scopul de a găsi o bază comună pentru viitorul sectorului agroalimentar al Uniunii”, se mai arată pe site-ul Reprezentanței în România a Comisiei Europene.

Rămâne de văzut dacă în cadrul noului forum vor apărea soluții eficiente pentru problemele reale cu care se confruntă fermierii europeni sau se vor trasa din nou politici ambițioase doar din birouri, departe de firul ierbii.