USAMV Cluj: Avem tot mai mulți studenți cu o foarte bună pregătire

2

USAMV Cluj Napoca are o colaborare de tradiție cu cel mai mare târg de agricultură din Transilvania, Agraria. Universiatea a implicat atât studenții cât și cadrele didactice care au venit cu recomandări  pentru testarea și demonstrarea capacităților utilajelor agricole sau a raselor de animale. Implicarea este foarte instructivă nu doar pentru studenți ci și pentru personalul Universității deoarece nimic nu este static.

„Un exemplu foarte simplu al progresului este în sectorul zootehnic. Oamenii spun că animalele sunt aceleași dintotdeauna dar, în realitate, la maximum 10 ani, rasele de animale sunt deja schimbate, prin ameliorare etc. Studenții trebuie să știe că nu facem agricultură doar de amorul artei, ci și eficient economic”, este opinia decanului FMV din cadrul USAMV Cluj Napoca, Cornel Cățoi.

Produsele noastre, încercăm să le facem cu câți mai puțini aditivi, să folosim pigmenți și antioxidanți din plante. Noi oferim toate acestea și pentru a ne susține financiar activitatea de cercetare și învățământ. Având suprafețe mari de terenuri și alte animale, trebhuie să le valorificăm pentru a ne susține, pentru a asigura durabilitatea, iar pe de altă parte, prin diversele programe de studii, secții, cercetare, încercăm să îmbunătățim aceste produse atât singuri cât și în colaborare cu alți parteneri din mediul economic.

USAMV Cluj Napoca colaborează cu firme producătoare de mașini unelte agricole din România și de peste hotare. Încercăm, în felul acesta a găsi noi soluții, mai puțin poluante, mai eficiente energetic și mai eficiente în scopul lor agricol.

Urmărim diversificarea sortimentelor autohtone de produse. Avem tradiționalele lactate, brânzeturi, pe care putem să le diversificăm, să recuperăm anumite produse care au dispărut de pe piață, care aveau o anumită specificitate locală. Urmărim, de asemenea, să venim cu alte tipuri de micro-organisme care maturează brânzeturile”, afirma Cățoi Cornel.

Decanul FMV consideră că scopul principal este educarea studenților, nu doar cea științifică ci și antreprenorială. Ca viitor specialist, absolventul trebuie să știe să trăiască din agricultură  și să învețe și pe alții să trăiască, activând în acest sector.

„Valoarea unui absolvent are două componente: calitatea candidatului care vine la un program de studii și calitatea procesului de învățământ. Atâta timp cât avem o concurență bună la admitere și candidați care sunt motivați vom avea absolvenți buni. Se constată că sunt tot mai mulți studenți care vin motivați și cu o calitate a pregătirii foarte bună, adică vin cu un back ground al performanțelor școlare foarte bun”, constată decanul FMV din cadrul USAMV Cluj Napoca.