Valeriu Tabără l-a criticat în termeni duri pe Achim Irimescu

652

Cercetarea in domeniul agricol este tema emisiunii Agricultura la Raport din aceasta seara, de la Agro TV.

Inivitatii lui Ovidiu Ghinea sunt fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabara, si Victor Lacatus, profesor doctor, membru titular ASAS. Cei prezenti in platou au inceput sa dialogheze comentand declaratiile lui Achim Irimescu, care a fost prezent cu o seara in urma in studioul emisiunii Agricultura la Raport.

“Am fost la USAMV Bucuresti si le-am zis celor de acolo ca ei discuta despre topul cercetarii. Din pacate, sunt locuri in Romania unde inca se mai lucreaza in domeniul cercetarii folosind tractoare U650. Nu putem face progrese daca nu investim. Este nevoie de bani”, a fost declaratia ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

“As fi dorit sa nu aud ce a zis Irimescu. Un ministru nu isi poate permita sa spuna neadevaruri. Institutelor de cercetare li s-a dat autonomie. Exista aceasta autonomie, dar nu exista surse de bani. Nu exista programe de finantare la care sa poata intra universitatile. Am ajuns sa importam pana si in domeniul pomicol. Asa ceva nu este posibil. Nu se vrea sa se faca nimic pentru cercetare”, este de parere Valeriu Tabara.

“In Romania avem o zestre genetica in valoare de un miliard de euro. Stie domnul ministru ce zestre ar trebui gestionata la aceasta data? Stie cat s-a putut salva la Voinesti? Nici macar in zootehnie nu se aplica legea. Ce autonomie pot avea centrele de cercetare daca nu au bani? Toata stima pentru cei care fac cercetare, dar unde sunt programele nationale? Important in fiecare an mere. In Romania se fac importuri de peste un miliard de euro. Sa-mi spuna domnul Irimescu cat din valoarea profitului agricol ramane in Romania! Fermierii din tara noastra functioneaza pe avarii. In loc sa sustinem ciclurile scurte, noi le bagam prin cine stie ce legi ca sa le complicam”, a detaliat fostul ministru al Agriculturii.

De furia incredibila a lui Valeriu Tabara nu a scapat nici premierul Dacian Ciolos. “Nu imi vine sa cred ca Achim Irimescu a putut face astfel de afirmatii. O sa-l rog pe Dacian Ciolos sa-l cheme pe ministru si sa-l audieze pentru ca nu este normal sa spuna seful agriculturii ca nu avem nevoie de cercetare in pomicultura si legumicultura. Eu am o relatie excelenta cu Dacian Ciolos, am colaborat bine si cu Achim Irimescu atunci cand era la Bruxelles, dar nu pot sa tac din gura cand vad ca spune asemenea lucruri. As vrea sa il intreb pe Ciolos daca a dat pana acum bani pentru cercetare”, s-a dezlantuit invitatul lui Ovidiu Ghinea.