Valeriu Tabără: Problema numărul 1 a solului din România este PH-ul

6
Valeriu Tabără: Pământul îţi răspunde dacă pe brazda crudă se aşează berzele
„În definiția agriculturii regenerabile se pornește de la problema solului care este un organism extrem de complex. Formarea stratului de sol este legată de foarte mulți factori naturali și biologici (stadiul de vegetație, profilul solului, tipul de textura, PH-ul). În România, problema numărul unu a solului este PH-ul”, a declarat marţi Valeriu Tabără, Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, la evenimentul Agricultură regenerativă pentru dezvoltare financiară organizat de Ambasada Regală a Danemarcei la Bucureşti şi de Agreena ApS.

România, prima ţară care a elaborat o lege a solului

„La Uniunea Europeană, ani de zile, problema solului a fost neglijată. Directiva privind solul abia acum un an sau doi a fost elaborată. România a fost prima ţară care a elaborat o lege a solului. Din păcate nici la această dată nu este aplicată în totalitatea ei şi nu sunt formate organismele care să gestioneze probleme acestea de sol”, a adăugat Valeriu Tabără.

Apropie-te cu nasul de brazda proaspătă şi o să-ţi miroase a pâine!

„Dacă solul este un organism mort să nu ne aşteptăm că el va da viaţă. Din mort nu iese niciodată viaţă decât materie organică în descompunere şi altceva nimic mai mult. Un sol viu îl recunoşti teribil de uşor. Şi vă spun ce le spuneam propriilor mei studenţi. Dacă vrei să-ţi vezi pământul şi nu ai trecut prin Covid şi ai mirosul bun apropie-te cu nasul de brazda proaspătă şi o să-ţi miroase a pâine. De fapt sunt ascomicetele. Sunt acele ciuperci de sol care se descompun şi în urma cărora rezultă extrem de mulţi alţi produşi care intră în una dintre cele mai complexe substanţe organice care este humusul, complexul de acizi humici ai solului. Şi al doilea element care trebuie să-l vezi, dacă pământul îţi răspunde, dacă în urma brazdei crude pe brazdă se aşează berzele sau alte păsări. Nu se aşează, înseamnă că în solul acela nu ai viaţă”, a încheiat preşedintele ASAS.