Valeriu Tabără: Este doar un element de imagine faptul că noi suntem mari producători de porumb

4

“România realizează la porumb producții foarte mari dar nu printr-un randament la hectar”, aceasta este opinia președintelui ASAS, Valeriu Tabără, prezent la conferința din 27.01.2023, organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

Fostul ministru al Agriculturii consideră că este o problemă de rentabilitate și din cauza faptului că suprafața cultivată este atât de mare, acest lucru nu conduce decât la o risipă de pământ pe care nimeni nu a luat-o în calcul vreodată.

“Mergem cu 400-500 de mii de hectare semănate cu porumb, în plus, ca să realizăm nivelul acela ridicat de producție. Prin comparație, în Franța, o producție medie este de 7-8 tone la hectar, ceea ce înseamnă realizarea unei producții mari dar și cu randament mare, adică are producție mare pe o suprafață mai redusă. Cele 400-500 de hectare pe care noi le folosim în plus pentru porumb, ei le folosesc pentru alte culturi. Aceasta este o problemă pe care noi nu prea am abordat-o și rămânem cu acest element de imagine: că suntem mari producători de porumb. Noi realizăm producția prin culturi pe suprafețe mari, iar asta înseamnă costuri în plus”, a conchis Valeriu Tabără.