Vânătoare cu păsări de pradă, la un pas de legalizare în România

8
Vânătoare cu păsări de pradă, la un pas de legalizare în România

Camera Deputaților a votat în favoarea legalizării falconeriei, tip de vânătoare care constă în utilizarea păsărilor de pradă pentru a identifica vânatul. PSD din Camera Deputaților a inițiat această modificare a Legii vânătorii și a protecției fodului cinegetic nr.407/2006. 

Actul normativ a fost adoptat cu 171 de voturi „pentru”, 63 „contra” și 28 de abțineri. 

Actul normativ urmează să meargă la promulgare la președintele României, Klaus Iohannis. Societatea Ornitologică Română (SOR) consideră că legalizarea falconeriei ar fi o gravă eroare și atrage atenția asupra efectelor negative pe care le poate produce această modificare legislativă.

Introducerea unei metode de acest fel poate avea consecințe dintre cele mai nefaste, favorizând capturarea, deținerea ilegală și braconajul cu păsări de pradă sub acoperirea iluzorie a Legii vânătorii”, a declarat Directorul Executiv al Societății Ornitologice Române, Dan Hulea.

Totodată, Dan Hulea a mai spus că: „raportul comun al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice și al Comisiei pentru mediu şi echilibru susține că vânătoarea prin utilizarea păsărilor de pradă dresate ar trebui introdusă pentru alinierea la legislația europeană, fiind vorba despre o metodă tradițională recunoscută pe plan internațional. Societatea Ornitologică Română consideră că, pe teritoriul țării noastre, această practică a fost în trecut doar apanajul unui grup foarte restrâns și a fost exercitată ca o metodă de vânătoare împrumutată de către o pătură socială favorizată, în scop recreativ. Inclusă de către UNESCO pe lista activităților cu moștenire culturală, falconeria a fost reorientată la ora actuală în multe zone doar în direcția deținerii și antrenării păsărilor de pradă care provin strict din captivitate, nu din natură, pentru desfășurarea de activități educaționale și culturale sau de conștientizare. Astfel, dorim sa facem o diferență clară între activitățile educaționale ce pot contribui la conștientizarea necesității conservării acestor specii, folosind păsări ce provin din captivitate, și practica în sine de vânătoare prin utilizarea acestor păsări de pradă care este complet nejustificată în contextul actual”.

Falconeria se practică mai mult sau mai puțin legal, cel puțin în tările din Europa și Statele Unite ale Americii, unde se utilizează în teorie doar exemplare de păsări care provin din captivitate, pot exista și excepții. Păsările pot fi capturate din natură și ulterior dresate, acest lucru fiind foarte greu de identificat de către autoritățiile abilitate.

„Prădarea cuiburilor de răpitoare și extragerea puilor este una dintre problemele majore de conservare pentru mai multe specii, fiind din păcate strâns legată de practica falconeriei. Una dintre speciile de interes mare pentru această activitate este șoimul dunărean (Falco cherrug), specie strict protejată, a cărei conservare face obiectul eforturilor la nivel internațional și național.

În România, această specie este reprezentată printr-un efectiv de doar câteva zeci de perechi, iar extragerea puilor pentru a fi vânduți pe piața neagră a falconeriei este una dintre cele mai mari amenințări listate în Planul Internațional de Acțiune pentru această specie elaborat la nivel european. Magnitudinea fenomenului este din păcate la ora actuală necunoscută. Aceeași amenințare planează și asupra efectivelor cuibăritoare ale altor specii de răpitoare. În plus, această metodă de vânătoare este caracteristică pentru capturarea și uciderea unor specii de vânat de talie mică, care în multe zone au suferit un declin accentuat în special din cauza intensificării practicilor agricole. Legalizarea unei astfel de metode poate pune o presiune suplimentară asupra acestor specii, care la ora actuală nu poate fi cuantificată”, a mai precizat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Societatea Ornitologică Română primește anual sesizări cu privire la tranzacționări ilegale de exemplare de păsări de pradă. Legalizarea acestei practici de vânătoare va intensifica activitățile ilegale de extragere din natură și deținere a păsărilor de pradă.

Tranzacționarea ilegală și aplicarea legislației sunt procese greu de urmărit și pe alocuri imposibil de implementat, în consecință, considerăm că legalizarea acestei practivi va favoriza activitățile ilegale de extragere din natură și deținere a astfel de păsări de pradă.