Vatra Dornei ramane sub asediul vacilor rebele! Localnicii nu mai pot iesi din case, iar turistii fug de crapa pamantul!

131
Vatra Dornei ramane sub asediul vacilor rebele! Localnicii nu mai pot iesi din case, iar turistii fug de crapa pamantul!

De aproape un deceniu, vacile rebele lasate libere de către proprietarii lor, cutreieră împrejurimile din Vatra Dornei, lucru care terorizează localnicii și turiștii. Astfel, crescătorii au primit amenzi usturătoare care depășesc 125.000 de lei, iar numărul celor amendați se ridică în prezent la 170. În mod evident, reprezentanții primăriei cer modificări urgente cu privire la legislația în vigoare, în speranța că problema o să fie rezolvată în cel mai scurt timp posibil.

Spre disperarea oamenilor, vacile nesupravegheate au creat pagube majore în oraș, atât pe domeniul public, cât și în gospodăriile oamenilor. Mai mult decât atât, un bărbat fugărit de către un taur miercuri seara, a cerut de urgență ajutorul autorităților, iar un animal a fost implicat într-un accident de tren.

Potrivit primăriei, împotriva proprietarilor au fost luate până în prezent o sumedenie de măsuri, iar poliția locală a fost solicitată în mai mult de 800 de intervenții, însă, situația nu s-a concluzionat pozitiv.

„Primăria Vatra Dornei face constant demersuri, pe lângă organismele competente, pentru modificarea legilor din domeniu, astfel încâ situaţia (…) să poată fi rezolvată! Este o problemă care revine aproape zilnic în agenda publică de pe reţelele de socializare, ne-a fost semnalată de sute de ori (Poliţia Locală a intervenit de peste 800 de ori, în ultimii ani), de care suntem mereu preocupaţi dar care, din păcate, nu beneficiază de un cadru legislativ care să permită rezolvarea imediată, cu toate că acestea blochează circulaţia maşinilor şi au creat pagube pe spaţiile verzi ale Primăriei, dar şi ale agenţilor din turism!

Una dintre ele a fost călcată de tren pe 14 aprilie! Ne-am adresat, încă de la începutul acestei , Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, dar şi Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, fără a primi, însă vreun răspuns”, au scris, pe Facebook, reprezentanţii Primărei Vatra Dornei, care au postat o serie de fotografii cu animalele prezente în trafic şi îndiferite zone din oraş.

„Nu au plătit până acum nicio amendă, s-a instituit o poprire pe venitul familiei – e vorba de o pensie a bărbatului şi urmează să fie declanşată procedura de executare silită a unor terenuri. Ultima amendă a fost aplicată aseară (miercuri seară-n.r.), după ce s-a primit un apel din partea unui bărbat care a fost atacat de un taur în parcul din oraş. Familia locuieşte în apropierea parcului şi lasă vacile libere.

Aseară, poliţia locală a intervenit şi a aplicat o nouă amendă în valoare de 2.000 de lei, este maximum care poate fi aplicat. Ieri am primit şi imagini cu animalele: au fost filmate şi în timp ce loveau cu coarnele şi au spart uşa unei săli de evenimente din parc. Din păcate, legislaţia prevede că abandonul nu este infracţiune, este contravenţie şi facem demersuri şi solicitări pentru schimbarea legislaţiei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vatra Dornei, Doru Bighiu.

„În vederea recuperării animalelor abandonate şi ridicate de pe domeniul public, conform legii, proprietarul este obligat să achite contravaloarea întreţinerii animalelor pe toată perioada în care acestea s–au aflat în adăpostul Primăriei (în cazul acesta, aproximativ 4.500 lei, lunar). Legea nu prevede, însă, ce se întâmplă în cazul în care proprietarul animalelor nu se prezintă pentru recuperarea acestora, iar îngrijirea revine în continuare autorităţii locale, care nu are prevederi bugetare în acest sens”, menționează reprezentanţii primăriei.

Aceștia au declarant că animalele nu pot fi la momentul actual nici duse la abator și nici scoase la licitație.

„Recuperarea firească a cheltuielilor efectuate cu îngrijirea animalelor nu poate fi soluţionată prin vânzarea la licitaţie sau valorificarea acestora prin abatorizare, deoarece conform O.U.G. 113/2002 nimeni nu poate elibera formular de mişcare F2, fără semnătura proprietarului! Asta ar însemna ca proprietarul să fie de acord cu sacrificarea sau valorificarea animalelor, lucru exclus de către familie, cu care nu am putut avea niciun dialog în nenumăratele situaţii în care am încercat rezolvarea, amiabilă, a acestei probleme”, mai spun reprezentanţii primăriei.

Source