Veste bună pentru crescătorii de vaci! Peste 500.000 tone de lapte au mers spre unitățile de procesare din țară

2

În primele șase luni ale anului, unitățile de procesare din România au colectat o cantitate de 626.088 tone de lapte de vacă, în creştere cu 12,1% faţă de 2022, conform Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea cea mai mare a producţiei a fost înregistrată la smântâna de consum (+1,3%), iar la producţia de lapte acidulat a avut o scădere de (-8,7%) pentru iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare. 

Totodată, cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a scăzut cu 38,2% de la începutul anului până la sfârșitul lui iunie, față de aceeași perioadă anul trecut. 

În luna mai, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile de procesare a scăzut cu 5,9% față de iunie, iar producţia de unt a înregistrat cea mai mare scădere -15,0%. Cantitatea de lapte brut importată de către unităţi de procesare a scăzut în luna iunie 2023 faţă de luna precedentă cu 26,9%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna iunie 2023 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile de procesare a crescut cu 7,3%. Cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la unt (+9,7%), în timp ce producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) a avut cea mai mare scădere (-5,5%).

Cantitatea de lapte brut importată de către unităţile de procesare a scăzut în luna iunie 2023 cu 36,9% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, conform agerpres.ro