Veste bună pentru legumicultorii români! Ajutorul de minimis acordat și anul viitor

6
Veste bună pentru legumicultorii români! Ajutorul de minimis acordat și anul viitor

Veste bună pentru legumicultorii români! Ajutorul de minimis acordat pentru cei care cultivă usturoi în spații protejate va fi acordat și în 2021, potrivit informațiilor venite din cadrul Ministerului Agriculturii. Informația a fost dezvăluită de invitatul lui Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ion Păunel.

”Avem un program național pentru care, la această dată, deja au început plățile – programul usturoiul. Începând de astăzi, fermierii trebuie să-și verifice conturile. În județul Olt, de mâine vor începe plățile, în alte județe cred că au început deja.

Am două vești bune și una mai puțin bună legate ajutorul de minimis acordat prin programul usturoiul. Au început plățile, cuantumul din păcate anul acesta este puțin peste 1.500 euro, nu este 3.000 euro cum sperau fermierii, pentru că este același regulament ca la tomata, s-au depus mai multe dosare, mai multe hectare au fost eligibile, iar banii s-au împărțit. O veste bună pe care o am de la Ministerul Agriculturii este că programul usturoiul va continua și la anul.

Acest program se află doar în anul 2 de implementare, iar conform regulamentului de ajutor de minimis, începând de anul trecut aceste programe se duc la 5 ani de zile, iar suma pe care o pot primi fermierii minim pe exercițiu financiar este de 25.000 euro, nu mai este de 15.000 euro. Atât eu, cât și alte organizații, vom susține derularea programului național usturoiul și în 2021, iar din informațiile pe care le am de la Ministerul Agriculturii, se dorește continuarea acestuia”, a precizat Ion Păunel în exclusivitate pentru AGRO TV.

Așa cum v-am informat încă de luna trecută, cultivatorii de usturoi în spații protejate care au accesat ajutorul de minimis oferit de Guvern vor primi, anul acesta, undeva la jumătate din valoarea sumelor oferite în anii precedenți.

Reamintim că, pentru a beneficia de ajutorul de minimis, cultivatorii trebuiau să îndeplinească următoarele condiții:

a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp;
b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp;
c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere.
d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative (se iau în considerare următoarele: bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

Mai mult, din acest an s-a introdus obligativitatea ca fermierul să țină un registru cu toate tratamentele fitosanitare aplicate culturii, dar și să depună odată cu restul actelor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafețele cultivate.