Veste bună pentru fermieri: AJUTOR DE STAT prelungit și în 2023!

4

Ministerul Finanțelor vine la sfârșit de an cu o veste bună pentru femierii și întreprinzătorii din mediul rural, dar și pentru antreprenorii din întreg sectorul IMM.

Potrivit unui comunicat remis miercuri redacției AgroTV, Ministerul Finanțelor va prelungi până la 31 decembrie 2023 aplicarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, incluzând, printre altele, programele AGRO IMM INVEST și RURAL INVEST.

De asemenea, potrivit reprezentanților Ministerului Finanțelor, plafonul total al garanțiilor pentru această schemă de ajutor de stat va crește în 2023 la 20,25 miliarde lei, de la 17,75 miliarde, cât a fost în 2022.

„Parteneriatul nostru cu mediul privat este unul real, iar adresarea promptă a nevoii de finanțare pe care micile companii o au în acest context marcat de incertitudini reprezintă una din prioritățile mandatului meu. Încurajez antreprenorii să aplice, programul fiind cel mai accesat program guvernamental dedicat mediului antreprenorial. În mod firesc, am adaptat actul normativ în baza căruia funcționează acest program cu o serie de ajustări primite chiar de la beneficiari. Lucrăm în echipă și vom traversa 2023 tot în echipă”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Programele se derulează prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Bugetul schemei de ajutor de stat se va majora de la 1,93 miliarde de lei la circa 2,88 miliarde de lei, estimându-se că numărul maxim de beneficiari va crește astfel de la 24.786 la 26.708.

Conform Ministerului Finanțelor, ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni.

Proiectul de act normativ prin care a fost prelungită schema de ajutor de stat poate fi consultat pe larg pe site-ul Ministerului Finanțelor la rubrica Transparență decizională.