Vești bune de la Azomureș privind producția de îngrășăminte pentru fermierii români

8

Azomureș se pregătește să reia producția de îngrășăminte la capacitate maximă, anul acesta, după multele perioade de incertitudine din ultimii doi ani. Nu mai devreme de luna decembrie a anului trecut, compania anunța că oprește, din nou, producția de amoniac și îngrășăminte, însă lucrurile pare că au intrat în sfârșit în normalitate.

La începutul acestui an, Azomureș a reluat producția la aproximativ jumătate din capacitatea normală, iar în vara acestui se va da drumul și la restul instalațiilor, astfel încât să se poată relua și producția de uree.

”În acest moment, tonul nostru este unul pozitiv, dar nu este datorat unor măsuri luate la nivel național sau internațional, ci datorită vremii de afară. Gazul natural s-a ieftinit datorită vremurilor calde pe care le trăim, temperaturile au crescut, consumul de gaz natural a scăzut, astfel încât ceea ce vedem pe prețurile internaționale este un lucru pozitiv. Acest lucru ne permite, în momentul de față, să ne gândim într-o perspectivă ceva mai lungă de o câteva săptămâni sau luni și să credem că vom reuși să producem îngrășăminte pentru agricultura românească.

În momentul de față suntem cu jumătate de instalații în producție, ceea ce înseamnă o capacitate de producție undeva la 60%. Dacă totul continuă așa cum sunt planurile, undeva în vară vom reuși să ajungem la 100%, adică să avem pornite ambele instalații de producere a amoniacului, ceea ce se transferă în funcționarea tuturor celorlalte instalații adiacente”, a precizat Ovidiu Maior, purtător de cuvânt al Azomureș, pentru AGRO TV.

În această perioadă, compania caută și să-și suplimenteze personalul cu câteva zeci de angajați, pentru a fi pregătiți atunci când toate instalațiile vor fi pornite.

”În ultimii doi ani și jumătate, când am avut aceste probleme de întrerupere a producției, politica companiei a fost de a păstra forța de muncă, cu toate riscurile care veneau prin această asumare. Am pierdut o parte dintre angajați, fie prin pensionare, fie prin persoane care au ales voluntar să plece către altă companie. Dar cea mai mare comunitate de angajați a fost păstrată și suntem astăzi în măsura de a avea nevoie, pentru lunile următoare, de câteva zeci de angajați, în special în zona de producție, pe care sperăm să îi absorbim din comunitatea locală”, a mai subliniat Ovidiu Maior în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.