Vesti bune pentru fermieri! Romania, membra cu drepturi depline in COPA-COGECA

5
Vesti bune pentru fermieri! Romania, membra cu drepturi depline in COPA-COGECA

Fermierii din România intră de drept în puternica organizație pan-europeană COPA-COGECA odată cu plata, de către stat, a cotizației anuale, de peste jumătate de milion de euro. Organizațiile care alcătuiesc Alianța pentru Agricultură și Cooperare – LAPAR, PROAGRO, APPR și UNCSV, spun însă că este vorba de bani cheltuiți bine pentru că în acest fel agricultura locală va fi mai bine reprezentată la nivel european, iar vocea fermierilor din România va fi cu adevărat ascultată și se va ține cont de ea.

COPA-COGECA este o uniune a două mari organizații – COPA și COGECA, și este considerată unul dintre cele mai puternice grupuri de interes pentru fermierii europeni.

COPA este prin excelență organizația fermierilor din Uniunea Europeană și adună 57 de organizaţii agricole comunitare. De partea sa, COGECA, organizația cooperativelor agricole, reunește 31 de organizaţii ale acestor forme asociative.

Împreună, COPA și COGECA reprezintă interesele a mai mult de 28 de milioane de fermieri şi familiile acestora, dar şi aproximativ 38.000 de cooperative.

COPA, organizația fermierilor europeni, a fost înființată în 1958, iar COGECA un an mai târziu, în 1959. În 1962 a fost stabilit un Secretariat Comun.

Între obiectivele puternicei organizații europene se numără apărarea intereselor generale ale agriculturii; menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor cu instituţiile Uniunii Europene şi cu organizaţiile reprezentative la nivel european, precum și găsirea soluţiilor de interes comun.

COPA–COGECA are 73 de membri şi 34 de organizaţii partenere și trebuie menționat că 39 de membrii sunt din statele comunitare nou aderate.

În activitatea sa, COPA–COGECA țintește 25 de sectoare agricole, implicându-se în întocmirea viitoarei Politici Agricole Comune. De asemenea, este parte a discuțiilor privind negocierile comerciale ale Uniunii, realizează analize economice, analizează implementarea și efectele reformei PAC și studiază pieţele mărfurilor agricole, făcând recomandări și stabilind căi de acțiune în interesul comun al fermierilor europeni.

COPA–COGECA este condusă de un secretar general – Pekka Pesonen, iar staff-ul înseamnă aproape 50 de oameni. Există 3 mari departamente de lucru – Mărfuri şi Comerţ, Afaceri Generale și Administraţie.

Sunt constituite 42 de grupuri de lucru, care se ocupă cu problemele de piaţă şi politicile de dezvoltare şi întocmesc poziţii comune ale Copa şi Cogeca pe diferite subiecte: cereale şi oleaginoase, legume – fructe, filiera cărnii (porc, pasăre, vacă, ovine şi caprine), lapte, mărfuri, dezvoltare rurală, biotehnologii, sănatatea animală şi bunăstarea sau afacerile cooperativelor.