Vești excelente pentru fermieri! Prognozele producției și prețurile la cereale

9

Prognozele pentru producțiile de cereale din România de anul acesta arată bine, iar prețurile care se vehiculează în piață în acest moment sunt la fel de bune. În acest context, fermierii români au toate condițiile pentru un an cu profituri însemnate, mai ales că mulți dintre ei au nevoie disperată de bani, după seceta de anul trecut.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu Cezar Gheorghe, consultantul Clubului Fermierilor Români pentru comerțul cu cereale. Acesta a venit cu vești proaspete despre prețurile din acest moment, dar și cu prognoze pentru ceea ce va urma în următoarele luni.

”Prețul grâului a urcat deja în Portul Constanța cu 7-9 euro/tonă, am ajuns deja la un nivel de 196 euro/tonă, în condițiile în care ieri se închisese pe la 185 euro. Porumbul a urcat și el cu 7 euro. Rapița a urcat cu 20 euro/tonă. Driverul principal în toată mișcarea aceasta este China. S-a dat publicității un raport în care China a achiziționat deja porumb, recolta nouă din Statele Unite, în tonaj de 10,7 milioane tone. E un fapt care a bulversat piețele”, a subliniat Cezar Gheorghe.

Potrivit consultantului, paradigma în comerțul cu cereale s-a schimbat anul acesta, iar țările preferă să cumpere mai puțin și mai des, fără a-și mai face rezerve mari.

”Așteptăm o întârziere cam de două săptămâni la recoltare în Rusia, în Ucraina, ceea ce va impacta efectiv prezența grâului pe piață. E adevărat că nici cerere nu există la ora aceasta foarte multă în bazinul Mării Negre. (…) Astăzi, ceea ce se oferă în bazinul Mării Negre provine numai din România. Rusia nu oferă pentru luna iulie nimic, doar Ucraina mai oferă. (…) Vedem în continuare o presiune foarte mare care va fi la recoltare. Rusia va trebui să vândă și credeți-mă că vor trebui să vândă cel puțin 40 milioane de tone anul acesta. Ucraina vine acompaniată și ea de 21 milioane de tone. Paradigma s-a schimbat în comerțul internațional cu cereale, pentru că statele nu mai fac acel stockpiling. Ele merg pe principiul ”hand to mouth”, adică aprovizionare scurtă și cadență mai mare în aprovizionare. Deci prețul grâului îl vom vedea deteriorat față de nivelul de astăzi”, a mai precizat consultantul Clubului Fermierilor Români.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, porumbul este cel care trage în sus, în acest moment, prețul tuturor celorlalte cereale. Cu excepția Braziliei, culturile arată foarte bine în acest moment în toate zonele lumii, iar producțiile estimate sunt uriașe.

”Porumbul în Ucraina arată admirabil, vor scoate 36,6 milioane de tone, cu un export cifrat undeva pe la 28,8 milioane de tone. Și România arată foarte bine la ora aceasta, în Uniunea Europeană la fel, lucrurile arată foarte bine. Statele Unite au o prognoză de 380 milioane de tone de porumb, plantarea a decurs în condiții foarte bune. Singura gaură în acest moment este în Brazilia, care din cauza secetei persistente va genera maxim 90 milioane de tone. (…) China avea un impuls inițial de import de 15 milioane de tone, dar vor încheia undeva la 35 de milioane de tone de porumb. Deci porumbul trage în sus prețul tuturor celorlalte cereale”, a mai spus Cezar Gheorghe.

Consultantul Clubului Fermierilor Români susține că agricultorii din țara noastră vor avea un an bun, cu prețuri competitive. Potrivit estimărilor de la această dată, se pare că producția de grâu de anul acesta va depăși pragul de 10 milioane de tone.

”Per ansamblu, fermierii români vor avea prețuri competitive anul acesta, vor putea genera o profitabilitate mult mai mare față de anii trecuți. (…) Văd că Europa începe să se uite la noi, toată lumea e cu ochii pe producția românească de grâu în acest moment, care aparent va depăși bariera celor 10 milioane de tone”, a mai subliniat Cezar Gheorghe