VESTI INGRIJORATOARE DIN SECTORUL APICOL. CARE SUNT CAUZELE SI DE CE SE PLANG APICULTORII

365

Este ştiut de toată lumea că mierea de albine este un aliment pe cât de gustos, pe atât de sănătos. Mierea va fi mai putina si mai scumpa anul acesta. Dar care sunt cauzele și  de ce se plâng apicutorii?

Mierea de albine naturală este alimentul care nu trebuie să lipsească din casele oamenilor. Aceasta ne oferă porția de energie în corp pentru o zi întreagă și conține zahăr natural. Tot mierea ne oferă și  o mulțime de beneficii pentru sănătate – vitamine, calciu și fosfor, elemente esențiale pentru un sistem imunitar puternic. Din păcate, în  mai multe zone din țară, vremea a afectat producția de miere iar în Toplița din județul Harghita, începutul verii și-a făcut debutul cu ploi care continuă chiar și astăzi.

Vremea urâtă și ploioasă le dă bătăi de cap apicultorilor care abia reuşesc să hrănească albinele iar acest lucru se poate observa prin scaderea producției de miere. Există și un obicei, de Sfântul Ilie, în care apicultorii scot mierea din stupi. În acest an, cu greu au ce aduna.

Nici în vestul țării, nu stăm prea bine din cauza  pesticidelor folosite la culturile de rapiță și floarea soarelui. Acestea au adus probleme grave în rândul familiilor de albine, fiind un alt motiv serios pentru care producția de miere are de suferit prin apariția pe piață a modificărilor genetice la floarea soarelui și rapiță.

În aceste conditii, mierea autohtonă suferă modificări în ceea ce privește prețul. Odată ajunsă pe raft, aceasta va fi de două, trei ori mai scumpă dacă  tariful cu care este vândută intermediarilor este de 8 -17 lei pe kilogram. Ne putem aștepta la creșterea prețului cu 15-20 % față de anul trecut.