Anul agricol 2022-2023 arată, până acum, mult mai bine din punct de vedere al precipitațiilor decât cel trecut, însă lucrurile nu stau bine în toate zonele țării. Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, până acum avem o cantitate de precipitații mai mare cu 120 litri/mp față de perioada similară a anului agricol trecut, însă există în continuare zone din țară cu deficit de apă.
”Din punct de vedere al precipitațiilor, analizând perioada similară a anului trecut, avem o cantitate de precipitații mai mare cu 120 de litri/metru pătrat față de perioada similară a anului agricol 2021-2022. Am avut o lună septembrie bogată în precipitații, un octombrie sărat, noiembrie a adus în ultima decadă și iară că și în ianuarie, precipitațiile au fost unele peste normal, mai ales în jumătatea de vest”, a precizat Elena Mateescu pentru AGRO TV.
Dacă ne referim la rezerva de umiditate din sol, zonele cu valori satisfăcătoare sau optime sunt Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, suprafețe extinse din Muntenia și câteva zone restrânse din Moldova. În schimb, seceta este în continuare prezentă în Dobrogea, vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul și sud-estul Moldovei, precum și în estul, sud-estul, sudul și izolat nordul Munteniei.
În ceea ce privește săptămânile următoare, acestea vor fi, cel mai probabil, sărace în precipitații, urmând ca vremea să se mai încălzească.
”Săptămânile 13-20 și 20-27 februarie, din păcate, sunt săptămâni cu un semnal pentru deficit de precipitații și trebuie să analizăm că luna februarie este, în general, cea mai săracă lună a anului și a iernii în precipitații. Dacă va face excepție februarie 2023, va fi în beneficiul a ceea ce înseamnă îmbunătățirea rezervei de apă din sol.
În campania de primăvară, va conta fiecare picătură, mai ales în jumătatea de est, acolo unde deficitele de apă sunt prezente. Cu siguranță va fi un an al extremelor meteorologilor. La nivel mondial, 2023 se pare că va fi unul dintre cei mai călduroși ani din istorie, s-ar putea ca România să nu facă excepție”, a mai subliniat directorul ANM, Elena Mateescu.