VIDEO Ambasada Regatului Țărilor de Jos a organizat conferința „Sustenabilitate și provocări/oportunități în domeniul agribusiness în contextul schimbărilor climatice și al geopoliticii”

10

Ambasada Regatului Țărilor de Jos împreună cu  partenerii săi a organizat conferința „Sustenabilitate și provocări/oportunități în domeniul agribusiness în contextul schimbărilor climatice și al geopoliticii”. Evenimentul a avut loc miercuri, 22 noiembrie 2023 și a fost moderat de Teodora Ghenciu.

Conferința a reprezentat o platformă pentru discuții privind provocările și soluțiile legate de practici viabile din punct de vedere economic, ecologic și social în sectorul agricol și s-a axat pe discursuri, prezentări și lansarea unei broșuri despre soluțiile inspirate de practica olandeză pentru gestionarea eficientă a apei și solului.

Evenimentul a atras o audiență diversă, formată din fermieri, întreprinderi agroalimentare, asociații profesionale, autorități, experți în politici și studenți, profesori și cercetători din România și Țările de Jos.

La conferință au participat Willemijn van Haaften, Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în Romania și Sorin Moise, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

De asemenea, au avut loc mai multe prezentări, lansarea broșurii „Bune practici inspirate de olandezi pentru gestionarea apei și solului”, precum și ceremonia de decernare a premiilor competiției de postere „Nexus Apă-Energie-Hrană”.

„Astăzi, ambasada noastră a elaborat un program care abordează provocările urgente cu care se confruntă agricultura – schimbările climatice și incertitudinile geopolitice. Sunt ferm convinsă că prin schimb de idei, inspirație și colaborare, putem naviga prin aceste provocări, descoperind metode noi și durabile pentru asigurarea disponibilității produselor alimentare. Promovarea sistemelor alimentare durabile și reziliente reprezintă un punct central în politica UE, iar în Țările de Jos suntem hotarâți să colaborăm pe această temă cu parteneri precum România”, a declarat Doamna Ambasador Willemijn van Haaften.

„Efectele schimbărilor climatice devin tot mai vizibile în România și la nivel internațional, reprezentând o amenințare la adresa biodiversității. Agricultura durabilă este o prioritate și pe agenda Uniunii Europene. Implementarea soluțiilor durabile contribuie semnificativ la protejarea mediului și, de asemenea, la succesul pe termen lung al unei afaceri”, a declarat Sorin Moise, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În prezentarea sa, Daniela Giurcă, expert în politici agricole, a subliniat mai multe aspecte: „Uniunea Europeană își propune să devină prima economie și societate cu emisii neutre de carbon până în 2050, cu obiectivul intermediar de a reduce emisiile cu cel puțin 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030. România a redus deja emisiile între 1990 și 2018 cu 53%; totuși, pentru a atinge obiectivele ‘Fit for 55’ până în 2030, este necesară încă o reducere suplimentară de 3,9%.”

Trecerea „de la teorie la practic” a fost realizată de către Teofil Dascălu de la Frizon Group. Acesta a captivat publicul prin prezentarea schimbărilor făcute în ferma sa și a partenerilor săi pe drumul către circularitate și sustenabilitate. „Este fascinant ce se întâmplă în sol când se foloseste ridiche ca și cultură de acoperire”, sau „cel mai bun mod de a prevedea viitorul este acela de a-l inventa chiar tu”, au fost câteva dintre afirmațiile tânărului fermier.

Conferința s-a bucurat și de prezența reputatei Universități Wageningen, printr-o prezentare a contextului general și a viitorului sectorului agro-alimentar.

Ambasada a publicat cu această ocazie broșura „Bune practici inspirate de olandezi pentru gestionarea apei și solului”, documentată de Centrul de Excelență pentru Educație Agricolă și Universitatea VHL, evidențiind cele mai bune practici pentru gestionarea apei și solului. Versiunea electronică a broșurii este disponibilă pe https://agrieduportal.com/, cu amabilitatea Centrului de Excelență, începând cu 22 noiembrie 2023.

Expoziția de postere din cadrul WEF Nexus Challenge a fost însoțită de ceremonia de acordare a premiilor competiției pentru studenți din Țările de Jos și România. În cadrul competiției, studenții din ambele țări  au trimis peste 50 de postere.

Câștigătorii WEF Nexus Challenge sunt Alexandra Hirsch, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, din România și Martijn Bloem & Marloes Hogeweg, de la Universitatea de Științe Aplicate Van Hall Larenstein, Velp, reprezentând Țările de Jos.

video
play-sharp-fill