VIDEO Ce blochează finanțarea tinerilor fermieri?

2
VIDEO Ce blochează finanțarea tinerilor fermieri?

Interesul pentru accesarea fondurilor europene în rândul tinerilor fermieri a fost din ce în ce mai ridicat în România în ultimii ani. Practic, în ceea ce privește alocarea financiară pe submăsura 6.1 pentru tinerii de pe teritoriul țării, banii au fost epuizați complet în ultima sesiune, existând mai multe proiecte depuse decât bani disponibili.

Totuși, există o condiție în ghidul solicitantului care îi împiedică pe mulți potențiali beneficiari să acceseze fondurile europene. Prevederea conform căreia, aceștia trebuie să aibă maximum 24 de luni de la înregistrarea ca micro-întreprindere înaintea depunerii cererii de finanțare stă în calea tinerilor fermieri care vor să depună proiecte. Practic, chiar dacă se încadrează în categoria de vârstă, nu pot accesa submasura din cauza faptului că și-au înființat exploatația cu prea mult timp în urmă.

În ciuda interesului din partea mediului asociativ, precum și din partea reprezentanților Ministerului Agriculturii, de a modifica această condiție, se pare că aceasta va rămâne în vigoare în cei doi ani de tranziție, 2021-2022, din cauza regulamentului european. Fermierii speră, totuși, ca aceasta să fie modificată începând cu 2023, iar pragul să fie mutat la cel puțin 60 de luni.

video
play-sharp-fill