Viorica Dăncilă: Comunitățile locale și regionale trebuie sprijinite în problema cooperării transfrontalieră

492

Eurodeputatul PSD, Viorica Dăncilă, lider al europarlamentarilor social democrați și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din PE, a interpelat Comisia Europeană în legătură cu măsurile pe care aceasta intenționează să le aplice pentru a ajuta comunitățile locale și regionale în problema cooperării transfrontalieră.

‘Înfrățirea comunităților de mici dimensiuni din diferite state membre pentru gestionarea bugetelor destinate unor proiecte de infrastructură, din domeniul social, cultural etc., sau pentru dezvoltarea de proiecte de lungă durată destinate comunităților lor este tot mai frecventă’, este de părere eurodeputatul social democrat, care consideră că această asociere este frecventă de asemenea și la nivel transfrontalier, în cadrul unor proiecte ce vizează comunitățile respective, dar ea poate fi extinsă dacă sunt vizate și alte domenii decât cele de infrastructură, cum ar fi microcentrale electrice transfrontaliere, inclusiv parcuri pentru generarea de energie neconvențională.

Investițiile în utilizarea eficientă a resurselor și în protecția mediului înconjurător sunt o prioritate în numeroase regiuni frontaliere din Europa. Programele de cooperare transfrontalieră (Interreg V-A) pot oferi sprijin acțiunilor locale din regiunile frontaliere, inclusiv prin acordarea de stimulente financiare pentru tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon și pentru măsurile privind mediul înconjurător și utilizarea eficientă a resurselor, se arată în răspunsul dat de Comisie europarlamentarului PSD. Activitățile se grupează în jurul obiectivelor tematice pe care autoritățile naționale, regionale și locale, dar și părțile interesate le-au selectat pentru programele relevante de cooperare.

În plus, Comisia precizează că pe Portalul de date deschise al fondurilor structurale și de investiții europene sunt disponibile informații despre absorbția fondurilor în diferite regiuni ale UE.