Viticultura și pomicultura sunt „în floare”. Vremea rea din ultima perioadă nu a afectat producția

6
Viticultura și pomicultura sunt „în floare”. Vremea rea din ultima perioadă nu a afectat producția

Sectoarele viticultură și pomicultură sunt în siguranță! Temperaturile scăzute din ultimele săptămâni nu au afectat suprafețele plantate cu viță de vie și livezi. În unele nopți, temperaturile au scăzut sub pragul înghețului, dar fermierii vasluieni nu au raportat probleme la plantațiile pe care le administrează.

Din nefericire, au fost temperaturi scăzute noaptea și în multe dimineți. Până în prezent, producătorii de fructe și struguri nu au semnalat că există probleme în acest sens. Probabil că temperaturile scăzute au fost pe o perioadă scurtă de timp și nu au creat probleme în plantații.” a declarat Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, potrivit estnews.ro.

În județul Vaslui, suprafața ocupată cu viță de vie pentru vin este de 11.247 hectare, din care aproximativ o treime cu soiuri nobile și restul cu vii hibride. Printre soiurile nobile predomină soiurile albe. De asemenea, viticultorii locali dețin și suprafețe importante cultivate cu soiul roșu Merlot, precum și cu soiuri de masă. Producătorii de struguri pentru vin, care comercializează struguri din propria recoltă, au obligația de a ține evidența producției și a modului de valorificare a acesteia în carnetul de viticultor. Această obligație revine tuturor producătorilor, indiferent de suprafața cultivată.

Pe de altă parte, pomicultura este unul dintre sectoarele vedetă din agricultură. 100 de proiecte pentru livezi au fost depuse la AFIR. Fondul destinate, în valoare totală de 120 mil. euro nu va fi suficientă pentru a acoperi întreaga cerere, a declarant mihai Coman, director al Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti – Mărăcineni, în cadrul unui eveniment. Anul trecut au fost investite 60 de milioane de euro din fonduri europene în pomicultură.

În următorii zece ani, suprafaţa plantată cu livezi moderne ar putea ajunge la 60.000 de hectare, ceea ce va conduce la o producţie de 2 milioane de tone de fructe, în creştere cu peste 30%.

În ultimii cinci ani, pomi­cul­tu­ra a înce­put să se dezvolte da­to­rită fodurilor euro­pe­ne, lu­cru pe care l-a făcut şi viti­cul­tura an­t­erior. Banii pen­tru re­con­versia cultu­ri­lor de viţă-de-vie şi din Pro­gra­mul Na­ţio­nal de Sprijin a sectorului Viti­vinicol au fost ab­sorbiţi ra­pid. Ajutoarele fi­nan­ciare au fost accesate şi în con­textul în care România are cele mai multe podgorii din Uniunea Europeană.