Volum IMENS de cereale din Ucraina intră în România!

4

Pe fermierii români îi așteaptă un an greu pe piața cerealelor, conform cifrelor care se conturează din ce în ce mai clar. Dacă mulți dintre ei s-au plâns anul trecut de faptul că cerealele din Ucraina le-au provocat probleme, se pare că anul acesta va fi și mai rău.

Conform unor date publicate de AGRI Column, serviciu de consultanță în agribusiness fondat de Cezar Gheorghe, cantitatea de mărfuri din Ucraina care va tranzita România va fi cu 50% mai mare anul acesta față de anul trecut.

În perioada martie 2022 – iunie 2023, Ucraina a exportat un total de peste 73 de milioane de tone de mărfuri agricole. Dintre acestea, 32,7 milioane eu fost exportate prin coridorul cerealelor, iar 40,2 milioane prin liniile de solidaritate. În această perioadă, 18 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România.

În ceea ce privește estimările pentru perioada 2023-2024, se pare că Ucraina plănuiește să tranziteze prin România o cantitate de 27 milioane de tone de mărfuri. Cantitatea este una uriașă, având în vedere că pentru România se întrevede un total de export de 22-24 de milioane de tone.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Portul Constanța nu are capacitatea necesară pentru a opera toate aceste mărfuri. Portul Constanța poate opera undeva la 25 de milioane de tone pe an, potrivit specialiștilor.