Un Punct Gastronomic Local (PGL) reprezintă un concept prin care gospodarii pot să-și deschidă mici unități de alimentație publică, chiar la ei acasă, unde să prepare și să servească mâncăruri specifice zonei, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.
Condițiile care trebuie îndeplinite pentru deschiderea unei astfel de unități nu sunt grele, iar Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) oferă chiar și un îndrumar în acest sens.
”Este o oportunitate legiferată de către ANSVSA de mulți ani, între timp a mai apărut o completare benefică la nivel de Parlament. Aceste puncte gastronomice locale se pot amenaja în gospodării, în bucătăriile individuale la nivel național. Este cunoscut faptul că cele mai multe gospodării îndeplinesc multe din condițiile de igienă.
Sunt importante câteva chestiuni, ca informații cu caracter general. E nevoie să avem în bucătăria respectivă o zonă în care să fie spații, frigidere, congelatoare, unde depozităm materiile prime cele care necesită regim termic, apoi o zonă de procesare care este chiar bucătăria, și ce este cel mai important este să se respecte regulile de igienă în timpul manipulării, procesării și servirii. Personalul care face procesarea și servirea respectivă trebuie să cunoască reguli minime privind igiena alimentară, să fie un personal sănătos, iar materiile prime trebuie să provină din gospodăria proprie, este chiar o condiție obligatorie”, a precizat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA, pentru AGRO TV.
Important de precizat este faptul că Punctele Gastronomice Locale au fost transpuse și în legislația națională, la sfârșitul anului trecut. Potrivit legii pentru înființarea PGL, produsele alimentare din oferta unui Punct Gastronomic Local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.