Anul acesta, fermierii care vor să-și cumpere mașini și utilaje noi, vor putea face acest lucru accesând fonduri europene prin intermediul liniei de finanțare DR-13, dedicată achiziției de utilaje pentru sectorul vegetal.
Deși momentan nu există informații cu privire la criteriile de eligibilitate și grila de punctaj, fișa intervenției DR-13 din PNS, precum și liniile de finanțare lansate anul trecut, ne oferă câteva indicii cu privire la ce îi așteaptă pe fermieri.
În ceea ce privește condițiile generale de eligibilitate, fermierii care vor să-și cumpere tractor nou cu fonduri europene trebuie să fie organizați ca persoană fizică autorizată (PFA) sau persoană juridică. De asemenea, sunt eligibile cooperativele agricole, precum și grupurile și organizațiile de producători.
Valoarea maximă a sprijinului din fonduri europene este de 300.000 euro/fermă, cu o intensitate de 65% din costurile eligibile.
Judecând după liniile de finanțare lansate deja de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), se observă că Ministerul Agriculturii insistă pe anumite aspecte care se vor regăsi, mai mult ca sigur, și în ghidul solicitantului pentru intervenția DR-13. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Marian Dumitrache a oferit mai multe informații cu privire la aceste condiții pe care trebuie să le îndeplinească fermierii, pentru a-și maximiza șansele în a accesa fonduri europene.
”Fiecare finanțare are criterii diferite, dar putem să ne facem o imagine de ansamblu, chiar dacă unele ghiduri nu sunt încă lansate nici măcar în dezbatere. Pe baza celor care au fost lansate și discutate, se poate observa că în cadrul fermelor contează foarte mult dacă terenurile sunt deținute în proprietate. Chiar și pe zootehnie, în acest moment, se acordă un punctaj în funcție de ce procent din terenurile exploatației sunt deținute în proprietate, din numărul total de hectare.
Astfel, dacă există posibilitatea să se transfere proprietatea de la persoană fizică la societate, să se facă acel patrimoniu de afectațiune, să se facă, pentru că este un punctaj care nu trebuie ratat. Trebuie obținut, ne acordă șanse foarte bune pentru a primi finanțare.
Apoi, sunt condiții legate de agricultura ecologică în unele cazuri, dar agricultura ecologică care este deja implementată la nivelul fermei. Asta înseamnă că terenurile trebuie să fie înscrise în agricultura ecologică, tot efectivul de animale trebuie înscris în agricultura ecologică. Este un lucru anevoios, greoi, care nu poate fi rezolvat într-un termen scurt.
Fermierii ar trebui să ia în calcul să se înscrie într-o formă asociativă. Atunci când forma asociativă depune un proiect în nume propriu, are un punctaj maxim, dar nu trebuie neglijat nici punctajul pe care fermierul îl obține când depune un proiect în nume propriu și atașează o adeverință din partea unei forme asociative, pentru că este membru”, a precizat consultantul Marian Dumitrache pentru AGRO TV.
Citește și: Fonduri europene 2024: Sfaturi pentru realizarea unui proiect de succes