Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie – Prognoza meteo pe două săptămâni

5

Indiferent unde îți vei petrece minivacanța de Ziua Națională a României, trebuie să știi că luna decembrie va debuta fără variații semnificative de temperatură, în mai toate regiunile țării, potrivit prognozei pe două săptămâni a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Astfel, în Banat, meteorologii estimează că pe parcursul celor două săptămâni nu vor fi variații semnificative de temperatură. La nivelul acestei regiuni media valorilor maxime va fi de 7-8°C, un interval mai cald fiind așteptat între 2 și 4 decembrie, când se vor atinge 10°C, însă sunt posibile și zile mai reci (6 și 7 decembrie) cu temperaturi ce vor scădea la 4-5°C. Temperaturile minime vor fi ușor negative în prima noapte, apoi, în perioada 30 noiembrie – 5 decembrie, media acestora va fi de 2-3°C, urmând ca până la finalul primei decade din decembrie să se situeze în jurul valorii de 0°C. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în jurul datei de 1 decembrie, iar în a doua săptămână de prognoză (5 – 11 decembrie) sunt estimate perioade cu precipitații.

Nici în Crişana, pe parcursul celor două săptămâni nu sunt estimate variații semnificative de temperatură. Media temperaturilor maxime va fi de 8-10°C în prima săptămână, cu cele mai calde zile în intervalul 2 – 4 decembrie, iar în a doua săptămână în jurul a 6°C, valori mai scăzute fiind posibile, potrivit meteorologilor, în 6 și 7 decembrie. Temperaturile minime la nivelul regiunii vor fi între -4°C și 3°C în prima noapte, apoi se va înregistra o creștere ușoară, iar în perioada 2 – 5 decembrie media acestora va fi de 2°C, urmând ca până la finalul primei decade din decembrie să se situeze în jurul valorii de 0°C. În prima săptămână numai izolat vor fi posibile precipitații slabe, însă în perioada 5 – 11 decembrie va crește probabilitatea de a avea perioade cu precipitații.

În Transilvania, media temperaturilor maxime va oscila între 3°C și 6°C. Cele mai calde zile vor fi în intervalul 2 – 4 decembrie, iar cele mai reci în zilele de 6 și 7 decembrie. Temperaturile minime se vor menține în general negative pe tot parcursul celor două săptămâni, valori în jur de 0°C fiind estimate doar în 3 și 4 decembrie, iar în cele mai reci nopți (7 și 8 decembrie) media acestora va fi între -6°C și -5°C. Meteorologii estimează că probabilitatea pentru precipitații va crește în a doua săptămână de prognoză (5 – 11 decembrie). Sunt posibile precipitații slabe și în ziua de 2 decembrie.

Pentru Maramureş, în schimb, prognoza meteo arată că, în prima săptămână, tendința va fi de creștere ușoară și treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6°C în prima zi, până la 9°c în 3 decembrie, apoi pentru restul intervalului sunt estimate maxime în jurul a 5°C. Evoluția va fi asemănătoare și pentru temperaturile minime, cu o tendință de creștere, de la -4 °C, în prima noapte, până la 0-1°C, în perioada 2-5 decembrie, iar pentru a doua săptămână sunt prognozate valori cuprinse în medie între -4°C și -2°C. Probabilitatea pentru precipitații va crește în a doua săptămână de prognoză (5 – 11 decembrie).

În Moldova, în intervalul de anticipație, valorile termice diurne se vor menține ușor sub mediile multianuale, la o medie zilnică în general de 0-2°C. Media regională a temperaturilor minime va oscila între -2°C și 1°C, în prima săptămână, și între -6°C și -3°C, în a doua săptămână, cu cele mai reci nopți estimate în zilele de 7 și 8 decembrie. Potrivit meteorologilor, sunt așteptate intervale cu precipitații slabe cu caracter trecător și pe arii restrânse pe tot parcursul celor două săptămăni.

În Dobrogea, media temperaturilor maxime va fi de 6-8°C în prima săptămână, va scădea la 4°C în zilele de 6 și 7 decembrie, iar spre finalul intervalului se va reveni la 8°C. Temperaturile minime vor urma aceași tendință; o medie regională de 2-4°C, în prima săptămână, urmată de o scădere până spre 0°C, în perioada 6 – 8 decembrie, și o creștere ușoară la finalul intervalului, până la 2-3°C. Meteorologii estimează că, temporar, se vor semnala ploi slabe la începutul intervalului și cu o probabilitate destul de ridicată și în noaptea de joi spre vineri (1/2 decembrie) și pe parcursul zilei de vineri (2 decembrie). În restul intervalului precipitații slabe vor fi posibile pe arii mai restrânse.

În Muntenia, prognoza meteo a ANM nu semnalează variații semnificative de temperatură pe parcursul celor două săptămâni. La nivelul regiunii, media valorilor maxime va fi de 4-6°C, cu cele mai reci zile în jurul datei de 1 decembrie și în perioada 6 – 8 decembrie. Temperaturile minime se vor menține preponderent pozitive în prima parte a intervalului de anticipație, la o medie de 1-2°C, în 7 și 8 decembrie sunt așteptate valori în jurul a -3°C, iar spre finalul perioadei se va înregistra o creștere ușoară, fiind estimate temperaturi în medie de 0°C. Local și temporar, se vor semnala ploi slabe pe parcursul primei săptămâni (îndeosebi în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie). În a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitații se va menține relativ ridicată.

Meteorologii estimează că nici în Oltenia nu se vor semnala variații semnificative de temperatură pe parcursul celor două săptămâni. Media zilnică a valorilor maxime de temperatură va fi cuprinsă între 3°C și 6°C, cu cele mai reci zile în jurul datei de 1 decembrie și în perioada 6 – 8 decembrie. Temperaturile minime se vor menține în general pozitive până în 5 decembrie, la o medie de 1-2°C, iar pentru restul intervalului sunt prognozate valori dîntre -2°C și 0°C. Local și temporar, se vor semnala ploi slabe pe parcursul primei săptămâni (îndeosebi în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie). Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține relativ ridicată și în a doua săptămână, se mai arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie.

La munte, intervalul va debuta cu valori termice diurne în medie de -2°C și minime de -7°C, apoi până spre finalul săptămânii se va încălzi ușor și treptat, astfel că la nivelul zonei se va atinge o medie a maximelor de 2°C, iar a minimelor în jurul a -2°C. În a doua săptămână, sunt estimate maxime care vor prezenta o medie zilnică cuprinsă între -2°C și 0°C și minime ce vor oscila între -7°C și 4°C, cele mai reci zile urmând a se înregistra în perioada 6 – 8 decembrie. Meteorologii atrag atenția că probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.